MEDIAFAX ZOOM: Makoko, coşmarul plutitor - GALERIE FOTO

Dispariţia peştilor din apele negre, pline de dejecţii, lipsa apei potabile, a curentului electric, sunt unele din multele probleme cărora locuitorii din Makoko s-au învăţat să le facă faţă. Teama lor cea mare este că vor fi evacuaţi de administraţie şi rechini imobiliari, care abia aşteaptă să le transforme slum-ul plutitor într-un cartier de lux.

1173 afișări
Imaginea articolului MEDIAFAX ZOOM: Makoko, coşmarul plutitor - GALERIE FOTO

MEDIAFAX ZOOM: Makoko, coşmarul plutitor (Imagine: Petruţ Călinescu)

Makoko este o aşezare pescărească construită pe apă, la marginea lagunei Lagosului, în Nigeria, în urma cu aproximativ 200 de ani. Recent, Lagosul s-a dezvoltat ca centru economic al Nigeriei şi a ajuns cel mai mare oraş al Africii (20 milioane). Makoko şi viaţa lui pe apă, la un pas de zgârie norii în continuă dezvoltare din Ykoyi (centrul comercial), a rămas neatins de boom-ul economic din jurul lui. Astăzi, Makoko are o populaţie estimată de 100.000 de locuitori, majoritatea pescari din Benin şi Togo.

GALERIA FOTO COMPLETĂ PE MEDIAFAX ZOOM

Guvernul Nigerian nu recunoaşte legitimitatea acestei aşezări şi nu asigură niciun serviciu public. Nu există apă curentă, curent electric, canalizare, şcoli sau spitale de stat. Ca urmare, Makoko şi-a constituit un sistem paralel pentru a supravieţui şi a se administra. Cinci lideri locali, Baale, ajutaţi de vigilante (poliţişti voluntari din rândul locuitorilor) iau decizii locale şi asigură securitatea.

Există câteva şcoli şi clinici de sănătate private, vraci tradiţionali, restaurante, coafor, frizerie, biserici, grădiniţe, studiouri foto, croitorii, ateliere de reparaţii electronice. În mod ironic, apa potabilă este cea mai mare lipsă a acestei aşezari pe apă – ea este extrasă prin foraj şi vândută la bidon pentru nevoile casnice. Păienjenişul de canale este plin de gunoaie menajere şi deşeuri umane. Peştele nu mai este destul nici pentru consumul propriu. Azi, tarabele sau bărcile negustorilor din Makoko sunt pline cu macrou congelat importat din Olanda, pe care oamenii îl afumă apoi pentru a rezista căldurii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici