Medicii consideră că Nelson Mandela a înregistrat "progrese suficiente", anunţă preşedinţia

Medicii lui Nelson Mandela au apreciat că acesta a înregistrat "progrese suficiente" pentru a se putea întoarce acasă, a anunţat joi dimineaţa un purtător de cuvânt al preşedinţiei, la o zi după ce laureatul Premiului Nobel pentru Pace a revenit la reşedinţa de la Johannesburg.

66 afișări
Imaginea articolului Medicii consideră că Nelson Mandela a înregistrat "progrese suficiente", anunţă preşedinţia

Medicii consideră că Nelson Mandela a înregistrat "progrese suficiente", anunţă preşedinţia (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Medicii au ajuns ieri (miercuri) la concluzia că a înregistrat progrese suficiente pentru a părăsi spitalul. El va primi îngrijiri la domiciliu", a declarat Mac Maharaj pentru postul de ştiri eNCA.

În vârstă de 94 de ani, eroul luptei împotriva apartheidului a fost internat la un spital, în Pretoria, la 8 decembrie, cu o infecţie pulmonară. El a fost supus, la 15 decembrie, unei intervenţii pentru calculi biliari.

Întrebat despre întoarcerea lui Mandela în casa sa de la Qunu, satul în care a copilărit, în Eastern Cape, unde locuieşte de o perioadă, Mac Maharaj a răspuns că "data plecării lui Madiba (numele de clan al lui Mandela) este un lucru care depinde integral de voinţa sa. Vom face exact cum va dori".

"Dar, pentru moment, medicii au apreciat că este necesar şi bine să rămână la Houghton (un cartier din Johannesburg), în apropierea tuturor instalaţiilor în care poate primi îngrijiri de înaltă calitate", a adăugat el.

Foarte atente să îi protejeze viaţa privată, autorităţile au oferit cât mai puţine informaţii posibil în toată această perioadă de 19 zile de spitalizare, iar revenirea sa la domiciliu a fost organizată discret, la 26 decembrie, o zi de sărbătoare în Africa de Sud.

"Cerem ca intimitatea să îi fie respectată, pentru a putea beneficia de cele mai bune condiţii posibile în vederea unei refaceri complete", a îndemnat preşedinţia miercuri seara, într-un comunicat laconic prin care anunţa externarea lui Mandela.

Fostul şef de stat dispune de o reşedinţă la Houghton, un cartier bogat din Johannesburg, însă el locuia, în ultimele luni, în satul Qunu, în provincia Eastern Cape.

De acolo a fost transferat, la bordul unui avion, către Pretoria, pentru a primi îngrijiri pentru o infecţie pulmonară.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici