Medvedev: Ucraina îşi va pierde privilegiile comerciale cu Rusia dacă se asociază cu UE

Premierul rus Dmitri Medvedev a avertizat luni Ucraina că îşi va pierde "privilegiile" în relaţiile comerciale cu Rusia, în cazul în care autorităţile de la Kiev vor semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

643 afișări
Imaginea articolului Medvedev: Ucraina îşi va pierde privilegiile comerciale cu Rusia dacă se asociază cu UE

Dmitri Medvedev (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Semnarea acestui acord cu UE va pune capăt unui regim special, unui regim de parteneriat, care a fost aplicat până acum cu Ucraina. Vom continua să fim prieteni, să facem comerţ, dar va fi un comerţ fără niciun privilegiu, poate chiar şi cu restricţii", a declarat Medvedev, citat de agenţia rusă Itar-Tass.

Ucraina speră să semneze un acord de asociere cu UE în noiembrie, în timpul unui summit al Parteneriatului Estic (creat în 2009 între UE şi Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina şi Belarus n.r.), care va avea loc la Vilnius, Lituania.

Acordul de asociere include o componentă comercială ambiţioasă, considerată un prim pas către aderarea Ucrainei la UE.

Rusia încearcă de mai mulţi ani să convingă Ucraina să intre în uniunea vamală pe care a format-o cu Kazahstan şi Belarus şi a avertizat deja autorităţile de la Kiev că va lua măsuri dacă acordul cu UE va fi semnat.

În urma acestor declaraţii, Parlamentul European a cerut Rusiei în luna septembrie să pună capăt presiunilor "inacceptabile" asupra ţărilor din fosta URSS, în special asupra Ucrainei.

Autorităţile de la Bruxelles s-au declarat pregătite la rândul lor să semneze acordul cu Ucraina, dacă ţara va face progrese în privinţa statului de drept şi va reconsidera situaţia fostului premier Iulia Timoşenko, încarcerat pentru o pedeapsă de şapte ani pentru abuz de putere, condamnare denunţată de UE sub suspiciunea de persecuţie politică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici