Membri ai Partidului Comunist Chinez cer libertate de exprimare într-o scrisoare deschisă

Un grup de politicieni din cadrul Partidului Comunist Chinez cer într-o scrisoare deschisă să se pună capăt restricţiilor impuse libertăţii de exprimare, într-un nou semn al unei dezbateri interne despre reforma politică în această ţară, relatează Wall Street Journal în ediţia electronică.

86 afișări
Imaginea articolului Membri ai Partidului Comunist Chinez cer libertate de exprimare într-o scrisoare deschisă

Membri ai Partidului Comunist Chinez cer libertate de exprimare într-o scrisoare deschisă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Scrisoarea, semnată de 23 de politicieni bătrâni, majoritatea cunoscuţi ca reformatori, între care şi un fost redactor al publicaţiei partidului, Cotidianului Poporului, a fost îndepărtată imediat după ce a fost postată pe un site chinez de microblogging, marţi. Însă, aceasta continuă să circule în afara cenzurii impusă în China pe Internet.

Doi dintre semnatari au confirmat pentru Wall Street Journal că scrisoarea este autentică, iar unul s-a referit la un recent discurs al premierului Wen Jiabao, în care acesta milita pentru o reformă politică.

"A fost iniţiată de alţii, la sfârşitul lunii trecute. Eu nu am nicio cunoştinţă despre computere. Am citit proiectul şi mi-am exprimat acordul cu conţinutul acestuia. Problema curentă este că presa a fost controlată prea strict", a declarat Li Rui, unul dintre semnatari şi fost secretar al lui Mao Zedong. "Este greu de spus" ce efect va avea scrisoarea, "deşi Wen Jiabao a pledat pentru o reformă politică..." a mai spus Li Rui, moment în care convorbirea s-a întrerupt.

"Am scris o asemenea scrisoare pentru că nivelul libertăţii de exprimare este departe de ceea ce prevede prezenta Constituţie", a declarat Jiang Ping, fost decan al Universităţii Chineze pentru Ştiinţe Politice şi Drept, care se află printre cei 23 de semnatari.

Publicarea scrisorii are loc în contextul în care partidul unic se pregăteşte pentru o reuniune extrem de importantă de trei zile, care începe vineri, în cadrul căreia se aşteaptă ca politicienii să discute, între altele, despre reforma politică.

Aceasta a fost publicată, de asemenea, la scurt timp după acordarea premiului Nobel pentru Pace lui Liu Xiaobo, un dizident chinez încarcerat, în decembrie 2009, pentru redactarea unui manifest în care face apel la acordarea libertăţii de exprimare şi introducerea sistemului democratic multipartid.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici