Memorial în onoarea unui opozant care a încercat să îl ucidă pe Adolf Hitler

Autorităţile din Berlin au declarat marţi că vor să construiască un memorial în onoarea unui opozant al lui Adolf Hitler, care a încercat să îl ucidă pe fostul dictator nazist, într-un atentat cu bombă, în urmă cu 70 de ani.

27 afișări
Imaginea articolului Memorial în onoarea unui opozant care a încercat să îl ucidă pe Adolf Hitler

Berlinul vrea un memorial în onoarea unui opozant care a încercat să îl ucidă pe Adolf Hitler (Imagine: menschenrechte-whv.info)

Andre Schmitz, responsabil de Cultură la Berlin, a declarat că vrea să construiască un monument în memoria tâmplarului Georg Elser, pe locul fostei cancelarii a lui Hitler, din centrul capitalei.

Georg Elser a detonat o bombă la 8 noiembrie 1939 într-o berărie din Munchen unde Hitler s-a deplasat, însoţit de înalţi oficiali ai partidului nazist, pentru a pronunţa un discurs, cu ocazia aniversării puciului său eşuat din 1923.

Atentatul s-a soldat cu opt morţi şi peste 60 de răniţi, însă Hitler a scăpat, el părăsind berăria cu câteva minute mai devreme.

Georg Elser, care a acţionat singur, a afirmat că dorea să pună capăt războiului care tocmai se declanşase.

El a fost deţinut în lagărele de concentrare până în aprilie 1945, la sfârşitul războiului, când a fost executat.

Un concurs va fi organizat pentru a determina forma memorialului, au declarat autorităţile berlineze, într-un comunicat.

Germania nu a început să onoreze memoria lui Georg Elser decât foarte târziu după război. Oraşul Munchen a dat numele său unei mici pieţe în 1997. De asemenea, a fost instituit în 2001 un premiu ce îi poartă numele şi care recompensează curajul civil, iar serviciile poştale au imprimat un timbru cu imaginea sa în 2003.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici