Merkel denunţă atitudinea Rusiei şi Chinei cu privire la criza siriană: "Este regretabil că refuză o poziţie comună"

Cancelarul german Angela Merkel a criticat extrem de dur atitudinea Rusiei şi Chinei faţă de criza din Siria, reproşându-le că slăbesc puterea ONU, într-un interviu publicat sâmbătă.

967 afișări
Imaginea articolului Merkel denunţă atitudinea Rusiei şi Chinei cu privire la criza siriană: "Este regretabil că refuză o poziţie comună"

Angela Merkel (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Este regretabil faptul că Rusia şi China refuză de o anumită perioadă de timp o poziţie comună asupra conflictului sirian. Acest lucru slăbeşte în mod considerabil rolul ONU în prezent", a declarat şefa Executivului german într-un interviu pentru cotidianul regional german Augsburger Allgemeine.

Rusia şi China, care sunt alături de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, au blocat în mai multe rânduri proiecte de rezoluţii ale Consiliului care condamnau regimul lui Bashar al-Assad. Ambele se opun totodată unei intervenţii militare în Siria.

Într-un interviu pentru ediţia de duminică a săptămânalului Die Welt am Sontag, ministrul german de Externe Guido Westerwelle a lansat un apel insistent adresat Moscovei. "Cel care, după utilizarea unor asemenea arme (chimice), întoarce capul (...), încurajează utilizarea lor. Acesta este motivul pentru care îndemnăm Rusia să lanseze împreună cu membrii comunităţii internaţionale un semnal clar", a subliniat şeful diplomaţiei germane.

În interviul acordat Augsburger Allgemeine, Merkel a repetat totodată că folosirea armelor chimice în Siria a "spart un tabu", un lucru care "nu poate să rămână fără consecinţe", excluzând în acelaşi timp, din nou, în mod categoric, o participare germană la o intervenţie militară fără mandat internaţional.

"Germania poate să participe la o intervenţie militară numai cu un mandat ONU, NATO sau UE. Ca atare, în prezent nu se pune problema unei participări a Bundeswehr", a subliniat cancelarul.

Merkel şi-a exprimat speranţa unei prelungiri a mandatului de cancelar în urma alegerilor legislative germane de la 22 septembrie, într-o ţară în care populaţia este în general puţin înclinată spre vreo operaţiune militară în străinătate, de la al Treilea Reich încoace.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici