Mesajele de FELICITARE pe care le-a primit preşedintele SUA, BARACK OBAMA

BARACK OBAMA a fost reales marţi preşedinte al Statelor Unite, depăşind pragul de 270 de voturi din partea "marilor electori", necesar pentru a-l învinge pe rivalul său republican Mitt Romney. Partenerii majori ai Statelor Unite l-au felicitat călduros, mai ales China, care l-a îndemnat la o "cooperare constructivă", Germania şi Franţa, care l-au invitat să acţioneze împreună cu Europa împotriva crizei economice.

922 afișări
Imaginea articolului Mesajele de FELICITARE pe care le-a primit preşedintele SUA, BARACK OBAMA

Mesajele de FELICITARE pe care le-a primit preşedintele SUA, BARACK OBAMA (Imagine. Mediafax Foto/AFP)

"Într-o nouă epocă istorică, îmi exprim dorinţa ca relaţiile noastre bilaterale fondate pe o cooperare constructivă să atingă un nou stadiu", a declarat preşedintele CHINEI, Hu Jintao, într-un mesaj comun cu premierul Wen Jiabao.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Hong Lei, în cadrul unui briefing cotidian, a subliniat "progresele pozitive" înregistrate în raporturile dintre Beijing şi Washington în cursul primului mandat al lui Obama.

Premierul JAPONIEI, Yoshihiko Noda, s-a alăturat corului de laude în momentul în care Tokyo încearcă să obţină sprijinul aliatului său în disensiunile cu China.

"I-am trimis un mesaj în care l-am felicitat pentru realegerea sa. Vreau să continui cooperarea cu el", a declarat Noda în faţa jurnaliştilor.

Securitatea militară a Japoniei depinde în mare de cei 47.000 de militari americani stabiliţi pe arhipelag în baza unui tratat de securitate dintre cele două ţări, dar sosirea Partidului Democrat din Japonia (de centru-stânga) la putere în urmă cu trei ani a determinat timp de câteva luni o oarecare răcire a relaţiilor.

Preşedintele RUSIEI, Vladimir Putin, i-a trimis o telegramă lui Obama pentru a-l felicita cu ocazia realegerii sale, pe care Kremlinul "a primit-o pozitiv".

"Sperăm că iniţiative pozitive vor fi dezvoltate şi perfecţionate în cadrul relaţiilor bilaterale şi cooperării între Rusia şi Statele Unite pe scena internaţională, în interesul securităţii şi stabilităţii în lume", a adăugat el.

Din rândul marilor ţări emergente din Sud, preşedintele AFRICII DE SUD, Jacob Zuma, l-a felicitat pe omologul său american şi a insistat asupra "rolului important" pe care Statele Unite trebuie să-l joace pentru dezvoltarea continentului african.

În Europa, socialistul François Hollande şi creştin-democrata Angela Merkel l-au felicitat "foarte călduros" pe Barack Obama, marcând în mod clar importanţa unor probleme economice pe care ar trebui să le rezolve împreună.

Preşedintele FRANŢEI a salutat "alegerea clară" a americanilor pentru o "Americă deschisă şi solidară, pe deplin angajată pe scena internaţională şi conştientă de provocările planetei: pacea, economia şi mediul".

"Sunt convins că în timpul noului mandat vom consolida în continuare parteneriatul nostru pentru a favoriza relansarea economică în ţările noastre, pentru a lupta împotriva şomajului şi pentru a găsi soluţii la crizele care ne ameninţă, mai ales în Orientul Mijlociu", a subliniat Hollande.

"Am colaborat în aceşti ultimi ani strâns şi amical. Apreciez în mod deosebit numeroasele noastre discuţii (...) în special pentru a depăşi criza economică şi financiară mondială", a adăugat cancelarul GERMANIEI.

Printre europenii nerăbdători să marcheze legăturile pe care le vor speciale cu Washingtonul, premierul MARII BRITANII David Cameron şi preşedintele Consiliului Uniunii Eeuropene Herman Van Rompuy au reacţionat foarte rapid pe conturile lor de Twitter. Primul, aflat în călătorie în Iordania, i-a declarat "prietenului (său) @Barack Obama" că este "nerăbdător să colaboreze cu el".

"Sunt atâtea lucruri pe care va trebui să le facem: trebuie să repornim economia mondială şi vreau să văd un acord comercial între Uniunea Europeană şi Statele Unite", a adăugat el.

UNIUNEA EUROPEANĂ l-a felicitat miercuri pe Barack Obama pentru realegerea sa la Casa Albă, exprimându-şi dorinţa ca UE şi Statele Unite "să îşi consolideze relaţiile bilaterale" şi să "înfrunte împreună provocările globale, în special în materie de securitate şi economie", au menţionat Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso într-un mesaj comun.

Din CANADA, aliatul vecin, premierul conservator, Stephen Harper, şi liderul principalului partid de opoziţie, Thomas Muclair, au salutat imediat realegerea preşedintelui în exerciţiu.

În ISRAEL, realegerea lui Obama, a fost bine primită, premierul Benjamin Netanyahu afirmând că alianţa strategică dintre Israel şi Statele Unite este "mai puternică decât oricând". "Voi continua să colaborez cu preşedintele Obama pentru a asigura interesele vitale ale securităţii Statelor Unite şi Israelului", a promis într-un comunicat Netanyahu, ale cărui relaţii cu preşedintele american reales sunt cunoscute ca fiind tensionate.

Preşedintele AUTORITĂŢII PALESTINIENE Mahmoud Abbas şi-a exprimat la rândul său speranţa că Obama "va continua eforturile sale în favoarea procesului de pace".

"Sperăm că un stat palestinian va fi înfiinţat în timpul următorului mandat al lui Obama", a declarat pentru AFP negociatorul palestinian Saeb Erakat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici