Michelangelo împotriva Mafiei: Un desen al celebrului artist, expus pentru a trezi conştiinţele într-o regiune controlată de Camorra

Un desen de Michelangelo (1475-1564), considerat unul dintre cele mai frumoase din cariera artistului, va fi expus într-o şcoală din apropiere de Napoli, un eveniment organizat pentru "a trezi conştiinţele în teritoriile degradate de mafia", afirmă organizatorii proiectului, citat de AFP.

376 afișări
Imaginea articolului Michelangelo împotriva Mafiei: Un desen al celebrului artist, expus pentru a trezi conştiinţele într-o regiune controlată de Camorra

Michelangelo militează împotriva Mafiei: Un desen al celebrului artist, expus pentru a trezi conştiinţele

Desenul, un studiu de cap pentru pictura "Leda", va fi arătat elevilor şi familiilor lor în şcoala gimnazială din colegiul Matilde Serao din Casavatore, din 24 aprilie până pe 2 iunie, cu scopul de "a aduce (în şcoală) cultură, creativitate şi mai ales frumuseţe", au anunţat, luni, la Roma reprezentanţii primăriei din localitate şi două organizaţii culturale şi civice aflate la originea acestei iniţiative.

"Pentru a lupta împotriva crimei organizate, munca poliţiei este indispensabilă, dar nu suficientă: pentru a învinge în această luptă, este necesar să trezim conştiinţele", a explicat ministrul de Interne italian, Anna Maria Cancellieri, care susţine acest proiect.

Desenul, care prezintă capul unei persoane, din profil, este considerat unul dintre cele mai importante din cariera celebrului artist renascentist.

"Acest desen nu este doar frumos: el a fost desenat atunci când Michelangelo lupta pentru libertate şi dreptate", a subliniat Pina Ragionieri, directoarea Fundaţiei Casa Buonarroti, care a acceptat să împrumute opera de artă acelei şcoli.

În ultimii ani, Casavatore - care se află la nord de Napoli - a fost teatrul mai multor crime şi al unor activităţi infracţionale comise de Camorra, mafia napolitană, căreia era să îi cadă victimă şi Salvatore Sannino, primarul oraşului. "Era să fiu ucis de Camorra, urmele proiectilelor de pe picioarele mele stau mărturie", a declarat el.

Ministrul Anna Maria Cancellieri a prezis o "renaştere culturală graţie acestui tip de proiecte". "Operele marilor artişti au capacitatea de a transmite emoţii puternice, mai ales tinerilor", a adăugat ea.

Acelaşi entuziasm este împărtăşit şi de Geppino Fiorenza, unul dintre coordonatorii asociaţiei Libera, specializată în lupta antimafia din 1995: "Populaţia din Casavatore se va simţi în sfârşit responsabilă pentru patrimoniul italian". După părerea lui, "frumuseţea dă naştere eticii, iar aceasta este indispensabilă pentru combaterea mafiei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici