Mihai Ghimpu nu îl mai susţine pe Marian Lupu pentru funcţia de preşedinte al R. Moldova

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat miercuri că nu va susţine candidatura liderului Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, pentru funcţia de şef al statului, relatează Info-Prim Neo, în pagina electronică.

12 afișări
Imaginea articolului Mihai Ghimpu nu îl mai susţine pe Marian Lupu pentru funcţia de preşedinte al R. Moldova

Mihai Ghimpu nu îl mai susţine pe Marian Lupu pentru funcţia de preşedinte al R. Moldova (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Preşedintele interimar a făcut această declaraţie după şedinţa de miercuri a Parlamentului, întrebat de jurnalişti dacă Alianţa pentru Integrare Europeană va înainta sau nu un candidat comun.

Mihai Ghimpu şi-a explicat poziţia prin faptul că Marian Lupu a vorbit despre Partidul Liberal (PL) ca despre o extremă-dreaptă. "Nu îl mai susţin pe Lupu dacă m-a criticat şi gata. Eu am spus aşa: există stânga mincinoasă şi dreapta cu adevărul", a subliniat preşedintele PL.

Potrivit lui Mihai Ghimpu, liberalii au mai multe candidaturi la preşedinţie, dar este prea devreme să se vorbească despre acest subiect. "Să vedem mai întâi dacă cetăţenii acceptă ca preşedintele să fie ales de ei direct", a subliniat preşedintele interimar.

Nici Partidul Comuniştilor (PCRM) nu se grăbeşte să desemneze un candidat pentru alegerile prezidenţiale, pentru că are îndoieli că referendumul din septembrie va avea succes. "Nu vrem alegeri directe ale preşedintelui. Deşi eu am fost preşedinte de ţară, eu vreau să avem o republică parlamentară. Conflictele dintre Preşedinţie şi Parlament vor fi inevitabile, aşa cum au fost între Snegur şi Moţpan, dar şi între Lucinschi şi Diacov. Noi însă nu am avut conflicte", a declarat liderul comunist Vladimir Voronin.

ALianţa pentru Integrare Europeană (AIE), aflată la guvernare, a decis la începutul lunii deblocarea crizei constituţionale prin organizarea unui referendum de modificare a art. 78 din Constituţie, după care, peste 60 de zile, să fie organizate alegeri parlamentare anticipate şi prezidenţiale.

Liderii PLDM (Partidul Liberal-Democrat din Moldova) şi PDM au anunţat deja că vor merge separat în alegeri, iar Alianţa Moldova Noastră (AMN) a spus că nu exclude nicio variantă, fie va participa separat la scrutin, fie în cadrul AIE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici