Mihail Gorbaciov declară că americanii nu pot domina lumea şi au nevoie de propria perestroika

Statele Unite, ca orice altă ţară, nu sunt în măsură să gestioneze lumea întreagă în mod unilateral, a apreciat fostul preşedinte al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov, reiterând ideea că americanii au nevoie de propria perestroika, relatează agenţia Sputnik în pagina electronică.

558 afișări
Imaginea articolului Mihail Gorbaciov declară că americanii nu pot domina lumea şi au nevoie de propria perestroika

Mihail Gorbaciov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya 24, fostul lider sovietic a apreciat că Washingtonul ar trebui să-şi abandoneze tentativele de a domina lumea.

Potrivit lui Gorbaciov, americanii au "făcut totul" pentru a priva ţările europene de capacitatea lor de a lua decizii independente referitoare la politica lor. La rândul său, politica Washingtonului rămâne bazată pe puterea complexului militaro-industrial, a adăugat el. "Acesta determină în mare parte totul, exercitând influenţă asupra economiei, politicii, dar şi a culturii şi artelor", a explicat el.

În acest context, Gorbaciov a amintit că deja a recomandat Statelor Unite să implementeze propria perestroika, după modelul celei realizate de URSS la sfârşitul anilor '80.

Referitor la situaţia geopolitică actuală, fostul preşedinte sovietic a notat că lumea "nu şi-a învăţat lecţia" după confruntarea dintre URSS şi Statele Unite în timpul Războiului Rece.

"S-au depus atâtea eforturi pentru a opri cursa înarmării şi Războiul Rece, dar nu s-a învăţat nicio lecţie. Şi iată că acum se vorbeşte despre un nou război", a declarat Gorbaciov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici