Mii de danezi au manifestat împotriva planului guvernamental de austeritate

Zeci de mii de danezi au manifestat marţi după-amiaza în faţa sediului Parlamentului, la Copenhaga, împotriva planului de austeritate al Guvernului de centru-dreapta.

16 afișări
Imaginea articolului Mii de danezi au manifestat împotriva planului guvernamental de austeritate

Palrmanetul danez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 40.000 de persoane, potrivit poliţiei, un număr dublu, potrivit sindicatelor organizatoare, şi-au exprimat cântând şi strigând sloganuri dezacordul faţă de planul de relansare economică al Guvernului liberal-conservator privind scoaterea acestui regat scandinav din criza economico-financiară.

Guvernul şi susţinerea parlamentară a acestuia, Partidul Poporului Danez, de extremă-dreaptă, care deţine majoritatea în Legislativ, au anunţat luna trecută măsuri de austeritate, între care reducerea cu jumătate a perioadei alocaţiilor pentru şomaj, la doi ani, o îngheţare a ajutorului pentru dezvoltare şi o plafonare a alocaţiilor familiale.

Purtând numeroase steaguri şi pancarte, pe care se putea citi "Nu planului de austeriate", "Nu distrugerii modelului danez de flexisecuritate", manifestanţi de toate vârstele, veniţi din toate regiunile ţării, i-au ascultat pe liderii lor sindicali criticând dur Guvernul "asocial", care se "desolidarizează de cei mai săraci membri ai societăţii".

Guvernul lui Lars Loekke Rasmussen a lansat acest plan de austeritate cu scopul realizării unor economii în valoare de 24 de miliarde de coroane (3,2 miliarde de euro) până în 2013, pentru a aduce deficitul public la un prag limită de 3 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), stabilit de Uniunea Europeană, în comparaţie cu 5,5 şi 5,1 prevăzute în 2010.

Parlamentul urmează să adopte, în mod formal, acest plan până la sfârşitul lunii.

Danemarca nu face parte din zona euro, dar este legată de aceasta printr-o cooperare monetară, care îi impune aceleaşi criterii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici