Mii de irakieni au protestat faţă de liderii lor politici

Câteva mii de persoane au manifestat vineri la Bagdad şi în mai multe oraşe din sudul Irakului, fiind înconjurate de un important dispozitiv de securitate, pentru a critica starea serviciilor publice, corupţia, şomajul şi incompetenţa liderilor lor.

20 afișări
Imaginea articolului Mii de irakieni au protestat faţă de liderii lor politici

Mii de irakieni au protestat faţă de liderii lor politici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numeroase apeluri la mobilizare au fost lansate în ultimele zile, în virtutea unei mişcări de contestare inspirate din revoltele populare din lumea arabă. Un grup pe Facebook le-a cerut alegătorilor să îşi exprime în stradă dezamăgirea faţă de aleşii lor, la un an de la scrutinul legislativ din 7 martie.

În jurul orei 13.00 (12.00 ora României), aproximativ 2.000 de manifestanţi, unii înfăşuraţi în drapelul irakian, erau reuniţi în piaţa Tahrir, în centrul capitalei.

"Petrol pentru popor, nu pentru hoţi", scandau unii manifestanţi. "Maliki, mincinos", strigau alţii, referindu-se la premierul Nuri al-Maliki. "Unde s-au dus banii poporului?", se putea citi pe o pancartă.

"Manifestăm pentru că ne iubim ţara şi vrem să fie mai bine", a declarat Mohamed Khalil, un tânăr medic. "Ce merge prost în Irak? Totul. Este suficient să te uiţi la starea drumurilor, a serviciilor publice".

"Ne luptăm pentru o democraţie adevărată", a afirmat Ryad Abdullah, un scriitor în vârstă de 39 de ani. "În fiecare zi libertăţile noastre sunt reduse de partidele religioase".

"Corupţia este, de asemenea, o problemă crucială. Trăim într-o ţară bogată în petrol, dar nu avem electricitate, nici apă curată, nici infrastructură", a denunţat el.

Veniţi pe jos, majoritatea, din cauza unei interdicţii de circulaţie impuse vehiculelor începând cu miezul nopţii în capitală, manifestanţii au fost percheziţionaţi de trei ori înainte de a ajunge în piaţă.

Ca şi la manifestaţia de săptămâna trecută, ziduri de protecţie din beton au fost instalate în portul al-Jumhuriya pentru a împiedica manifestanţii să se apropie de Zona Verde, sectorul ultraprotejat care adăposteşte numeroase clădiri oficiale.

Manifestaţii au avut loc şi în mai multe oraşe şiite din sudul ţării. O mie de persoane se reuniseră în centrul oraşului-port Basra, unde poliţia a folosit tunuri de apă pentru a dispersa mulţimea.

Un cameraman care lucrează pentru postul de televiziune iranian al-Alam a fost rănit în circumstanţe neclare, cel mai probabil în cadrul unor confruntări cu poliţia.

O mie de persoane au manifestat la Nassiriya şi alte câteva sute se reuniseră la Najaf, Samawa, Fao sau Hilla, potrivit corespondenţilor AFP.

Interdicţii de circulaţie au fost decretate în toate provinciile de la nord de Bagdad care nu aparţin regiunii autonome Kurdistan (al-Anbar, Salaheddine, Ninive, Kirkuk şi Diyala).

În total, 22 de manifestanţi şi un poliţist au murit în cadrul acestei mişcări de contestare care a început în primele zile ale lui februarie în Irak şi a culminat la 25 februarie cu o "Zi a mâniei" şi manifestanţii în aproximativ 20 de oraşe irakiene.

La 26 februarie, Ghidul spiritual al comunităţii şiite, Marele ayatollah Ali Sistani, s-a alăturat manifestanţilor, cerând suprimarea avantajelor de care se bucură oamenii politici irakieni.

Ca răspuns, Maliki a oferit duminică un termen de 100 de zile miniştrilor săi pentru a dovedi că luptă împotriva corupţiei şi pentru ameliorarea serviciilor publice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici