Mii de participanţi la manifestaţiile împotriva reformei pensiilor organizate sâmbătă în Franţa

Mii de persoane participă la demonstraţii organizate în mai multe oraşe din Franţa împotriva reformei pensiilor, mobilizarea fiind însă în scădere faţă de zilele de acţiune anterioare.

14 afișări
Imaginea articolului Mii de participanţi la manifestaţiile împotriva reformei pensiilor organizate sâmbătă în Franţa

Mii de participanţi la manifestaţiile împotriva reformei pensiilor organizate sâmbătă în Franţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Primele dintre cele 241 de manifestaţii programate pentru sâmbătă au început înaintea prânzului, în mai multe oraşe de provincie.

În jurul orei 12.00 GMT (14.00, ora României), Ministerul de Interne a anunţat "o scădere puternică" a numărului de manifestanţi, cu numai 142.000 de participanţi la mitinguri, faţă de 198.000 la ziua de acţiune din 28 octombrie.

La Toulouse, unde mişcările de contestare socială atrag în general numeroşi protestatari, sâmbătă erau prezente 13.000 de persoane, conform poliţiei, şi 110.000, conform sindicatelor, în condiţiile în care participarea la mişcările din 28 octombrie a fost estimată la 15.000 - 120.000 de persoane.

Ultima zi de acţiune organizată în Franţa a fost marcată de o scădere importantă a numărului de participanţi, estimat de poliţie la 560.000 şi de organizatori la două milioane. Cifrele sunt inferioare celor înregistrate în momentul culminant al protestelor, când la mitingurile organizate pe întreg teritoriul ţării au fost prezente între un milion şi trei milioane de persoane.

Sindicatele fac în continuare front comun, însă între liderii acestora au apărut o serie de disensiuni. Liderul CGT, Bernard Thibault, a declarat sâmbătă pentru cotidianul L'Humanite, că "CGT va merge până la capăt" şi şi-a exprimat speranţa în "crearea unui raport de forţe" suficient pentru a determina declanşarea de negocieri până în iulie 2011, dată la care ar urma să fie aplicată reforma.

Principala măsură prevăzută de reforma pensiilor se referă la creşterea vârstei de pensionare, de la 60 la 62 de ani. Adoptat de Parlament înaintea ultimei zile de acţiune, proiectul mai trebuie să obţină avizul Consiliului Constituţional, sesizat de opoziţia socialistă. În cazul în care va fi avizată pozitiv, legea va putea fi promulgată în termen de 15 zile de preşedintele Nicolas Sarkozy.

Sindicatul CFDT nu mai crede însă în şansele de succes ale acţiunilor de contestare. "Din nefericire, ne vom îndepărta, încet-încet" de subiectul pensiilor, a afirmat liderul CFDT, François Chérèque, exprimându-şi intenţia de a orienta protestele în direcţia altor revendicări.

Participarea la protestele de sâmbătă este importantă pentru definirea viitoarei strategii a sindicatelor, care au convocat o nouă mobilizare în perioada 22 - 26 noiembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici