Mii de persoane au manifestat la Budapesta împotriva antisemitismului

Aproape 10.000 de persoane s-au adunat în piaţa Kossuth din Budapesta la apelul partidului conservator ungar Fidesz, al partidul socialist MSZP şi al mişcării "Împreună 2014" (centru-stânga) pentru a denunţa provocările antisemite şi anti-israeliene ale deputaţilor de extremă dreapta.

263 afișări
Imaginea articolului Mii de persoane au manifestat la Budapesta împotriva antisemitismului

Aproape 10.000 de persoane au manifestat la Budapesta împotriva antisemitismului

Această manifestaţie are loc la apelul unei organizaţii evreieşti şi al unei organizaţii penticostale, ca ripostă la provocările lansate de un deputat al Jobbik, partid de extremă dreapta, aducând împreună responsabili de dreapta aflaţi la putere şi ai opoziţiei de stânga, fapt extrem de rar în Ungaria.

La 26 noiembrie, Marton Gyongyosi, un deputat al Jobbik, a declarat în Parlament că este "timpul să se evalueze numărul membrilor de origine evreiască din guvern sau din Parlament care reprezintă o anumită ameninţare la securitatea naţională".

Mai mulţi manifestanţi purtau steaua lui David pe haine şi afişau pancarte pe care era scris: "Jobbik reprezintă adevăratul risc pentru securitatea naţională".

Anton Rogan, liderul deputaţilor conservatori ai Fidesz din Parlament, a explicat că toate genocidele din secolul XX au început cu liste: "nimeni nu ar trebui să fie autorizat să atenteze la demnitatea altuia sau să stigmatizeze pe cineva cu liste înfricoşătoare", a declarat acesta.

Fidesz, partidul premierului conservator Viktor Orban, este acuzat că adoptă deseori poziţii populiste sau naţionaliste pentru a îi atrage pe alegătorii Jobbik.

Mai mulţi manifestanţi au strigat în timpul discursului lui Anton Rogan "Voi aţi creat Jobbik".

Figură emergentă a opoziţiei ungare după o importantă mobilizare la 24 octombrie, Gordon Bajnai, lider al mişcării "Împreună 2014", a luat şi el cuvântul în faţa mulţimii: "acum este momentul să ne unim împotriva urii".

Attila Mesterhazy, preşedinte al Partidului socialist, s-a adresat direct lui Viktor Orban pentru a îi solicita să condamne public Jobbik: "o dată pentru totdeauna, Viktor Orban trebuie să se distanţeze în mod definitiv, clar şi categoric de Jobbik şi să îi condamne el însuşi", a declarat acesta.

Un mic grup de contra-manifestanţi a încercat să perturbe adunarea, scandând lozinci jignitoare la adresa evreilor, însă aceştia au fost ţinuţi la distanţă de piaţă de către poliţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici