Mii de studenţi au manifestat la Madrid împotriva austerităţii

Mii de studenţi spanioli au manifestat joi la Madrid împotriva reducerilor bugetare care au afectat şcolile şi universităţile, defilând în spatele unei pancarte uriaşe pe care era scris: "Educaţia noastră nu va plăti pentru datoria voastră".

281 afișări
Imaginea articolului Mii de studenţi au manifestat la Madrid împotriva austerităţii

Mii de studenţi au manifestat la Madrid împotriva austerităţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Privatizează educaţia, cresc taxele universitare, taie din bugetele de cercetare şi sunt din ce în ce mai mulţi studenţi într-o clasă", declară Jorge Barrio, un student inginer în vârstă de 20 de ani, în mulţimea care a traversat centrul Madridului până în faţa ministerului Educaţiei.

"Este o ruşine. Singura soluţie pe care o vâd este să plecăm la studii şi la muncă în străinătate", a adăugat un manifestant pregătit să se alăture miilor de tineri spanioli care pleacă în căutare de muncă în străinătate, în timp ce rata şomajului printre cei cu vârste între 16 şi 24 de ani depăşeşte 55 la sută.

Guvernul de dreapta condus de Mariano Rajoy şi-a anunţat acum un an intenţia de a economisi trei miliarde de euro pe an în sectorul educaţiei, în cadrul politicii sale de austeritate ce vizează stabilizarea finanţelor publice.

Regiunile, care gestionează acest buget alături de cel al sănătăţii, au fost de asemenea autorizate să crească taxele de înscriere la universitate cu 50 la sută, trecând în medie de la 1.000 de euro la 1.500 de euro, şi să crească cu 20 la sută numărul studenţilor pe grupă.

Însă conform sindicatului studenţilor, care face apel la protest "pentru a apăra universitatea publică" şi "faţă de şomajul tinerilor", cinci miliarde de euro ar fi fost deja economisite din bugetul educaţiei şi 80.000 de posturi suprimate în rândul cadrelor profesorale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici