Militanţi yemeniţi din Aden susţin că au capturat doi ofiţeri iranieni

Membri ai unor miliţii din oraşul yemenit Aden (sud) au anunţat că au capturat doi ofiţeri din cadrul forţelor iraniene, despre care afirmă că sunt consilieri ai rebelilor huthi, în timpul unor confruntări armate, vineri seara.

196 afișări
Imaginea articolului Militanţi yemeniţi din Aden susţin că au capturat doi ofiţeri iranieni

Militanţi yemeniţi din Aden susţin că au capturat doi ofiţeri iranieni (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Teheranul dezminte ferm că ar oferi vreun sprijin luptătorilor huthi, ale căror cuceriri au declanşat o campanie de atacuri aeriene - "Furtună Decisivă" - condusă de către Arabia Saudită, relatează Reuters în pagina electronică.

În cazul unei confirmări, prezenţa celor doi ofiţeri iranieni, despre care militanţii locali afirmă că fac parte dintr-o unitate de elită a Gardienilor Revoluţiei, va spori şi mai mult tensiunile dintre Teheran şi Riyadh, care se înfruntă pentru a influenţă în Orientul Mijlociu.

Trei surse din cadrul miliţiilor locale anti-huthi din oraş au declarat că iranienii, identificaţi ca fiind un colonel şi un căpitan, au fost capturaţi în două districte devastate de confruntări armate.

"Ancheta iniţială a scos la iveală faptul că fac parte din Forţa Qods şi lucrează pe post de consilieri ai miliţiei huthi", a declarat una dintre surse pentru Reuters. "Ei au fost conduşi într-un loc sigur şi-i vom preda Operaţiunii Furtună Decisivă", a adăugat această sursă.

Atacuri aeriene intense şi confruntări armate la sol aveau loc sâmbătă în sudul Yemenului, în care au fost ucişi aproximativ 20 de luptători huthi şi doi membri din miliţii rivale, au declarat locuitori din zonă şi membri ai unor miliţii.

Conflictul armat riscă să provoace prăbuşirea statului şi să conducă la extinderea conflictului interreligios în Orientul Mijlociu.

Susţinute, de peste două săptămâni, de raiduri efectuate de către saudiţii sunniţi, grupări armate yemenite au oprit înaintarea către sud a musulmanilor şiiţi huthi, majoritari în zone din nordul Yemenului.

Potrivit unor locuitori, luptători din sud au prins într-o ambuscadă un convoi al rebelilor huthi şi unor aliaţi ai acestora, loiali fostului preşedinte Ali Abdullah Saleh, într-o zonă tribală situată la aproximativ 100 de kilometri nord de baza lor din Aden, omorând 15 dintre militanţii din nord.

În oraşul-port, confruntări aveau loc între forţe huthi şi membri ai unor miliţii locale, care au atacat cu lansatoare de grenade şi mitraliere. Cinci etnici huthi şi doi membri ai miliţiilor locale au murit în aceste confruntări, potrivit unor locuitori.

Rebelii huthi neagă că sunt susţinuţi de către iranienii şiiţi, insistând asupra faptului că această campanie militară pe care o poartă vizează să eradicheze corupţia şi militanţii şiiţi din cadrul Al-Qaida. Arabia Saudită şi aliaţii săi acuză Iranul că îi susţine şi că reprezintă o ameninţare la adresa securităţii regionale.

Potrivit Statelor Unite, conflictul - în cadrul căruia rebelii huthi au cucerit capitala Sanaa (nord) în septembrie - s-a soldat cu peste 600 de morţi, 2.200 de morţi şi deplasarea a aproximativ 100.000 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici