Militarii ucraineni răniţi părăsesc combinatul Azovstal. Au fost preluaţi de mai multe autobuze

Reuters transmite că mai multe autobuze care, aparent, transportau luptători ucraineni au fost văzute părăsind luni uzina. Nu a fost posibil să se stabilească şi câte persoane se aflau la bord, dar s-a estimat că aproximativ 600 de luptători se află încă în uzină.

1611 afișări
Imaginea articolului Militarii ucraineni răniţi părăsesc combinatul Azovstal. Au fost preluaţi de mai multe autobuze

Sursa foto: MediafaxFoto

Unitatea ucraineană refugiată sub combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol a declarat luni că garnizoana îndeplineşte ordinele de a salva vieţile trupelor, un semn aparent că cea mai lungă şi sângeroasă bătălie din războiul din Ucraina a ajuns la final.

Reuters a văzut mai multe autobuze care, aparent, transportau luptători ucraineni părăsind luni uzina. Nu a fost posibil să se stabilească şi câte persoane se aflau la bord. S-a estimat că aproximativ 600 de luptători se află în interiorul vastei uzine din epoca sovietică, inclusiv zeci de răniţi.

„Pentru a salva vieţi, întreaga garnizoană Mariupol pune în aplicare decizia aprobată de Comandamentul Militar Suprem şi speră în sprijinul poporului ucrainean”, a declarat Regimentul Azov într-o postare pe reţelele de socializare.

Acesta a precizat că apărătorii din Mariupol, în sud-estul ţării, au rezistat timp de 82 de zile, câştigând timp pentru ca restul Ucrainei să lupte cu forţele ruseşti şi să obţină armele occidentale necesare pentru a rezista asaltului rusesc.

Combinatul siderurgic a fost ultimul bastion deţinut de ucraineni în portul cândva prosper, acum în ruine după luni de asediu rusesc care, potrivit Ucrainei, a ucis zeci de mii de oameni.

Din februarie, devastarea Mariupolului a devenit un simbol atât al capacităţii Ucrainei de a rezista invaziei ruseşti, cât şi al dorinţei Rusiei de a distruge oraşele ucrainene care rezistă.

Într-o înregistrare video care însoţeşte declaraţia Regimentului Azov, unul dintre comandanţii superiori ai unităţii, Denys Prokopenko, a declarat: „Principalul lucru este să vă daţi seama de toate riscurile, există un plan B, sunteţi pe deplin angajaţi în acest plan care trebuie să permită îndeplinirea sarcinilor atribuite şi să păstreze vieţile şi sănătatea personalului?".

„Acesta este cel mai înalt nivel de supervizare a trupelor. Cu atât mai mult atunci când decizia dumneavoastră este aprobată de cel mai înalt comandament militar”.

Prokopenko nu a precizat ce măsuri luau apărătorii. Videoclipul a fost publicat la câteva ore după ce Rusia a declarat că a fost de acord să evacueze soldaţii ucraineni răniţi către o unitate medicală din oraşul Novoazovsk, controlat de Rusia.

În afară de oţelării, Mariupol este în întregime în mâinile Rusiei, după un asediu care a lăsat locuitorii înghesuiţi în subsoluri, fără apă şi mâncare, iar străzile pline de cadavre.

Moscova neagă că ar fi vizat civili. Atât Organizaţia Naţiunilor Unite, cât şi Crucea Roşie estimează că au murit mii de civili, dar numărul real al victimelor nu a fost încă contabilizat.

Ultimii apărători, inclusiv mulţi dintre cei care au fost răniţi, au rezistat săptămâni întregi în buncăre şi tuneluri construite pentru a rezista unui război nuclear, în adâncul Azovstal, una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa. Civilii au fost evacuaţi din interiorul uzinei la începutul acestei luni.

„S-a ajuns la un acord privind evacuarea răniţilor”, a declarat Ministerul rus al Apărării. „A fost deschis un coridor umanitar prin care militarii ucraineni răniţi sunt duşi la o unitate medicală din Novoazovsk”.

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a declarat pentru televiziunea ucraineană: „Orice informaţie poate dăuna proceselor care au loc ... În măsura în care procesul este în desfăşurare, nu putem spune ce se întâmplă în acest moment”.

Anterior, soţia unui membru al Batalionului Azov descrisese condiţiile de la uzină: „Sunt în iad. Primesc noi răni în fiecare zi. Sunt fără picioare sau braţe, epuizaţi, fără medicamente”, a declarat Natalia Zaritskaya, potrivit Reuters.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici