Militarul american eliberat în schimbul deţinuţilor de la Guantanamo este adept al Jihadului - surse

Sergentul american Bowe Bergdahl, eliberat de talibani în schimbul a cinci suspecţi de terorism de la Guantanamo, s-a convertit la islam în captivitate şi s-a declarat mujahedin, conform unor documente secrete obţinute de Fox News.

225 afișări
Imaginea articolului Militarul american eliberat în schimbul deţinuţilor de la Guantanamo este adept al Jihadului - surse

Militarul american Bowe Bergdahl 9Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit documentelor, relaţiile lui Bergdahl cu reţeaua teroristă Haqqani au variat, de la perioade de ostilitate, în care era tratat ca ostatic, la perioade în care era considerat un adept al Jihadului şi chiar avea voie să deţină o armă.

Informaţiile provin de la Eclipse Group, o firmă de securitate privată secretă care are contracte cu Departamentul american al Apărării.

Serviciile secrete americane suspectează că soldatul Bergdahl a plecat voluntar dintr-o bază americană din Afganistan, fiind nemulţumit de operaţiunile americane.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a justificat schimbul de prizonieri care a condus la eliberarea sergentului american Bowe Bergdahl, explicând că nu intenţionează să prezinte scuze. Opoziţia republicană critică Administraţia Obama pentru că nu a anunţat Congresul despre eliberarea a cinci deţinuţi de la Guantanamo în schimbul sergentului Bergdahl, care era deţinut de insurgenţii talibani afgani.

În plus, presa încearcă să afle condiţiile în care militarul Bowe Bergdahl a fost capturat în 2009 de talibani, existând suspiciuni că ar fi dezertat din armata americană fiind nemulţumit de intervenţia SUA în Afganistan. "Era vorba de un prizonier de război a cărui stare de sănătate se deteriora, eram foarte preocupaţi, am avut această oportunitate şi am profitat de ea", a argumentat Obama la Bruxelles, unde a participat la summitul G7. "Nu am de gând să prezint scuze. Nu sunt niciodată surprins de controversele politice de la Washington", a subliniat preşedintele SUA.

Numeroşi congresmeni, în special republicani, avertizează că cei cinci rebeli talibani eliberaţi în schimbul militarului american vor relua activităţile teroriste după ce vor rămâne un an în Qatar. "Sunt sceptic că acesta a fost un acord benefic pentru Statele Unite. Acordul va încuraja alţi inamici să încerce să captureze militari americani", a afirmat republicanul Marco Rubio.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici