Minciunile unui supravieţuitor al lagărelor nu schimbă realitatea din Coreea de Nord, afirmă ONU

Minciunile parţiale ale unui supravieţuitor al lagărelor nord-coreene nu schimbă cu nimic realitatea privind represiunea şi tratamentele inumane la care îşi supune populaţia regimul comunist, a apreciat miercuri şeful unei comisii de anchetă a ONU.

2329 afișări
Imaginea articolului Minciunile unui supravieţuitor al lagărelor nu schimbă realitatea din Coreea de Nord, afirmă ONU

Minciunile unui supravieţuitor al lagărelor nu schimbă realitatea din Coreea de Nord, afirmă ONU (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"Retractarea parţială a lui Shin Dong-hyuk, care a revenit asupra mărturiei sale în faţa Comisiei de anchetă privind Coreea de Nord, nu este semnificativă pentru raport, concluziile sau recomandările comisiei", a declarat Michael Kirby, un fost judecător australian.

Shin Dong-hyuk, în vârstă de 32 de ani, a cărui poveste a fost spusă într-un bestseller, a recunoscut că anumite părţi din mărturia sa nu sunt exacte, şi anume detalii despre locuri sau din cronologie. Însă el a subliniat că cea mai mare parte a relatării sale despre suferinţele pe care le-a îndurat este reală.

Michael Kirby a amintit că aproximativ 300 de persoane au depus mărturie în faţa comisiei ONU, ale cărei concluzii copleşitoare se fundamentează pe dovezi convergente referitoare la Phenian.

"Polemica privind mărturia lui Shin pare să se refere la identitatea exactă a lagărului din care a scăpat", a afirmat Michael Kirby. "Dar referitor la aprecierea generală a gravelor încălcări ale drepturilor omului suferite de populaţia nord-coreeană de 65 de ani, experienţa sa, oricât de importantă ar fi pentru el şi familia sa, nu este esenţială pentru anchetă", a insistat Kirby.

Shin este singura persoană cunoscută care s-a născut într-un lagăr nord-coreean şi care a reuşit să evadeze.

În opinia Phenianului, mărturia sa inexactă "înlătură masca" inamicilor Coreei de Nord care sunt pregătiţi să falsifice orice pentru a discredita ţara.

O comisie de anchetă a ONU a acuzat Coreea de Nord că comite de zeci de ani atrocităţi "fără egal în lumea contemporană". Raportul său a fost transmis Adunării Generale a ONU, care a cerut Consiliului de Securitate să sesizeze Curtea Penală Internaţională (CPI).

Potrivit Phenianului, minciunile lui Shin arată că acest raport este "un document fals construit pe baza unor mărturii false produse de deşeuri umane".

"Inutil de spus că toate rezoluţiile privind drepturile omului adoptate împotriva (Coreei de Nord-n.r.) pe baza acestor documente false sunt nule şi neavenite", a subliniat Asociaţia nord-coreeană de studii privind drepturile omului.

"Shin poartă pe corpul său dovada torturilor şi a suferinţelor", a afirmat în replică Michael Kirby.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici