Miniştrii israelieni critică decizia SUA de a "colabora" cu noul Guvern palestinian

Mai mulţi miniştri israelieni au criticat deschis, marţi, decizia diplomaţiei americane de a "colabora" cu noul Guvern palestinian susţinut de mişcarea islamistă Hamas.

118 afișări
Imaginea articolului Miniştrii israelieni critică decizia SUA de a "colabora" cu noul Guvern palestinian

Miniştrii israelieni critică decizia SUA de a "colabora" cu noul Guvern palestinian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Din nefericire, naivitatea americană a doborât recordurile. Orice colaborare cu Hamas, care a ucis femei şi copii este inacceptabilă", a protestat ministrul Comunicaţiilor Gilad Erdan, un membru al cabinetului de securitate naţională.

Acest apropiat al premierului Benjamin Netanyahu a denunţat "capitularea americană care nu poate aduce atingere şanselor de relansare a negocierilor" de pace cu palestinienii.

Statele Unite şi-au manifestat intenţia de a colabora cu noul Guvern palestinian de uniune naţională, care a depus jurământul luni, şi de a menţine ajutorul pentru Autoritatea Palestiniană.

"În lumina a ceea ce ştim, vom colabora cu acest Guvern", a declarat luni Jennifer Psaki, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, subliniind că Guvernul palestinian nu numără "niciun membru afiliat Hamas".

"Nu înţeleg mesajul american", a deplâns ministrul pentru Serviciile de Informaţii, Youval Steinitz, membru al Cabinetului de securitate, acuzând administraţia americană de dublu limbaj.

"Nu este posibil să prezentăm în privat acest Guvern ca fiind cel al Hamas şi să îl calificăm apoi public drept Guvern de tehnocraţi. Este un Guvern al Hamas, un Guvern terorist", a insistat Steinitz, şi el un apropiat al lui Netanyahu, pentru postul de radio militar.

În cadrul extremei drepte, ministrul Economiei Naftali Bennett, a reiterat pentru postul public de radio că acest "Guvern terorist (palestinian) este ilegitim".

"De acum trebuie să trecem la ofensivă", a declarat Bennett, şeful partidului naţionalist religios Căminul Evreiesc. El preconizează să anexeze Goush Etzion, un bloc de colonii situat în apropiere de Betleem, în Cisiordania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici