Ministru ecuadorian: Edward Snowden a solicitat azil în Ecuador. SUA: Snowden nu trebuie să fie autorizat să îşi continue călătoria

Ministrul ecuadorian al Afacerilor Externe Ricardo Patino a anunţat, duminică, faptul că Edward Snowden, fost consultant al CIA acuzat de spionaj de către Washington, a solicitat azil în Ecuador, transmite AFP.

1280 afișări
Imaginea articolului Ministru ecuadorian: Edward Snowden a solicitat azil în Ecuador. SUA: Snowden nu trebuie să fie autorizat să îşi continue călătoria

Ministru ecuadorian: Edward Snowden a solicitat azil în Ecuador. SUA: Snowden nu trebuie să fie autorizat să îşi continue călătoria (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE Edward Snowden "nu trebuie să fie autorizat să îşi continue călătoria", susţine SUA

Edward Snowden, căutat de Statele Unite pentru că a dezvăluit operaţiuni de supraveghere informatică americane şi sosit duminică la Moscova, "nu trebuie să fie autorizat să continue să călătorească", a declarat luni Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, transmite AFP.

Purtătoarea de cuvânt, care îl însoţeşte în India pe secretarul de stat american John Kerry, a confirmat că paşaportul lui Snowden a fost revocat din cauza emiterii "mandatelor de arestare", conform acesteia.

"Persoanele căutate de către justiţie pentru trădare precum Snowden nu trebuie să fie autorizate să facă nicio călătorie în străinătate în afara celei destinată repatrierii în Statele Unite", a declarat Jen Psaki.

Revocarea paşaportului lui Edward Snowden este o procedură "obişnuită şi conformă cu legislaţia americană" pentru acuzaţiile aduse acestuia. Această decizie "nu pune în discuţie statutul său de cetăţean american", a adăugat purtătorul de cuvânt.

"Guvernul Ecuadorului a primit o cerere de azil din partea lui Edward Snowden", a declarat liderul diplomaţiei ecuadoriene pe contul său de Twitter.

Patino a făcut publică cererea lui Snowden din Vietnam, unde se afla duminică într-o vizită oficială.

Liderul diplomaţiei ecuadoriene va ţine o conferinţă de presă luni la ora locală 19:00 (15:00, ora României), a precizat pentru AFP o sursă din cadrul ministerului de Afaceri Externe de la Quito.

Snowden, căutat de justiţia din Statele Unite după ce a livrat mai multe informaţii despre operaţiunile americane de supraveghere electronică, a părăsit duminică Hong Kong, unde se refugiase. Acesta a sosit la Moscova cu un zbor al companiei ruse Aeroflot.

Presa rusă a indicat că ar putea fi în tranzit către Caracas via Havana.

Site-ul WikiLeaks a afirmat într-un comunicat că "este în drum spre republica Ecuador".

Snowden, a cărui extrădare Statele Unite au solicitat-o în zadar Hong Kong-ului, s-a evaporat după sosirea la Moscova.

Acesta nu se afla printre pasagerii care au trecut prin controlul paşapoartelor la terminalul F al aeroportului Moscova-Şeremetievo, conform unei jurnaliste AFP.

Jurnaliştii AFP au văzut o maşină diplomatică purtând un steag ecuadorian în faţa terminalului însoţită de un 4x4.

Postul de televiziune publică Rusia 24 a apreciat că Edward Snowden ar putea să îşi petreacă noaptea la o ambasadă a unei ţări sud-americane din Moscova.

Ecuadorul a acordat deja azil politic la 16 august fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, care este de asemenea căutat de Statele Unite pentru că a dezvăluit numeroase mesaje diplomatice.

Cibermilitantul australian s-a refugiat din iunie 2012 la ambasada Ecuadorului de la Londra, pentru a evita o extrădare în Suedia pentru o acuzaţie de viol pe care acesta o neagă, temându-se că va fi transferat ulterior în Statele Unite unde riscă închisoare pe viaţă.

În ultimele zile, Assange şi-a declarat public susţinerea pentru Edward Snowden, a cărui inculpare pentru spionaj de către justiţia americană a denunţat-o sâmbătă, făcând apel la "statele curajoase" să se ofere voluntare pentru a îi acorda azil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici