Ministrul de externe al Franţei propune clasarea Frontului jihadist al-Nosra ca "organizaţie teroristă"

Laurent Fabius, ministrul de Externe al Franţei, a propus joi "sporirea sprijinului" francez pentru opoziţia siriană moderată şi clasarea rebelilor islamişti ai Frontului jihadist al-Nosra ca "organizaţie teroristă în sensul (definit de) ONU".

120 afișări
Imaginea articolului Ministrul de externe al Franţei propune clasarea Frontului jihadist al-Nosra ca "organizaţie teroristă"

Ministrul de externe al Franţei propune clasarea Frontului jihadist al-Nosra ca "organizaţie teroristă" (Imagine: AFP/ Arhiva Mediafax Foto)

"Vom spori sprijinul nostru faţă de opoziţia moderată, Coaliţia Naţională Siriană, care trebuie să se extindă, să se unifice şi să garanteze clar fiecărei comunităţi respectarea drepturilor în caz de schimbare a regimului. Ca să nu existe nelămuriri, vom propune clasarea ca «organizaţie teroristă» în sensul ONU a Frontului al-Nosra, opus lui Bashar al-Assad, dar filială Al-Qaida", a declarat Fabius într-un interviu acordat publicaţiei Le Monde pentru ediţia de vineri.

"Noi am angajat o procedură comună cu englezii pentru a depune cererea de clasare în faţa Comitetului de Sancţiuni al Naţiunilor Unite", a precizat pentru AFP o sursă diplomatică. Un veto al Consiliului de Securitate este posibil, dar improbabil, a adăugat sursa.

Este pentru prima dată când Franţa se pronunţă atât de clar cu privire la clasarea pe lista neagră a Frontului al-Nosra, care vrea să instaureze un stat islamic în Siria, intenţie respinsă de Armata Siriană Liberă (ASL), principala parte componentă a rebeliunii împotriva regimului lui Bashar al-Assad.

Cererea franco-britanică vrea să se delimiteze de cea a Damascului, care a solicitat în aprilie, la Consiliul de Securitate al ONU, "să înscrie organizaţia numită Frontul al-Nosra pe lista unificată a organizaţiilor ce au legături cu Al-Qaida".

De asemenea, Fabius a propus, în cadrul interviului, "o Geneva II" privind Siria, "după reuniunea de la Geneva, în iunie 2012, care aproape că a reuşit".

Fabius a evocat această reuniune în timpul unei discuţii telefonice, miercuri, cu secretarul de Stat american John Kerry, precizează sursa diplomatică.

Un acord cu privire la principiile unei tranziţii politice în Siria a fost obţinut, în iunie 2012, la Geneva, în cursul reuniunii Grupului de acţiune pentru Siria, care reuneşte membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate (Statele Unite, China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie), ţări reprezentând Liga Arabă, Turcia şi secretarii generali ai Ligii Arabe şi ONU, precum şi UE.

Acordul prevedea ca Guvernul de tranziţie să poată include şi membri ai Guvernului sirian actual.

Planul, care nu a fost aplicat niciodată, a fost criticat de opoziţia siriană fiindcă nu a solicitat îndepărtarea de la putere a lui Bashar al-Assad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici