Ministrul de Externe german: Nu trebuie să devenim ţapi ispăşitori ai unor erori politice italiene

Germanii "nu vor să devină ţapi ispăşitori ai eşecurilor unor lideri italieni din trecut", iar Europa "nu trebuie să servească pe post de paratrăsnet într-o campanie electorală populistă", a declarat într-un interviu, miercuri, şeful diplomaţiei germane Guido Westerwelle.

189 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Externe german: Nu trebuie să devenim ţapi ispăşitori ai unor erori politice italiene

Guido Westerwelle (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guido Westerwelle, care se află într-o vizită la Roma, cu ocazia prezentării la Ministerul italian de Externe a unui raport al unor istorici asupra unor crime germane comise în perioada 1943-1945 în Italia, a subliniat pentru cotidianul Corriere della Sera că "marea majoritate a italienilor ştie bine că Germania nu este responsabilă de problemele Italiei şi de deficitul său public ridicat".

"Germania şi Guvernul german nu participă la campania electorală italiană. Dar ne-am exprimat foarte energic pentru o continuare a politicii de reforme care a fost angajată" de peste un an de către Guvernul de tehnocraţi condus de către Mario Monti.

Fostul preşedinte al Consiliului italian de Miniştri Silvio Berlusconi, care a anunţat că vrea să candideze ca lider al formaţiunilor de centru-dreapta în alegerile legislative de la începutul lui 2013, critică adesea Germania Angelei Merkel şi ceea ce el consideră o dominaţie a acesteia asupra Europei, dar şi direcţiile sale generale.

Un sentiment antigerman şi anti-Merkel, cancelarul fiind perceput ca sursa de inspiraţie a austerităţii, s-a consolidat la nivelul unei părţi a populaţiei. În afişe aparţinând unei mişcări de dreapta, La Destra, la Roma, Mario Monti apare alături de cancelar, ca pentru a sugera că acesta se află sub influenţa ei.

Westerwelle a apărat programul fostului comisar european. "Cei care vor reducerea şomajului, în special în rândul tinerilor, trebuie să ia apărarea reformelor şi unei mai mari competitivităţi. Astăzi, o politică socială responsabilă este o politică de reforme, capabilă să creeze oportunităţi pentru toţi, mai ales pentru tineri", a apreciat ministrul liberal (FPD) german de Externe.

"Cu noi datorii, o nouă instabilitate, nu se creează noi lucuri de muncă", a subliniat el, referindu-se la o eventuală revenire la berlusconism şi la programele sale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici