Ministrul francez de Externe afirmă că s-a gândit să demisioneze din cauza situaţiei romilor

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner, a declarat luni pentru RTL că s-a "gândit la demisie" în faţa "polemicii" pe tema expulzării romilor, dar a apreciat că "a pleca înseamnă a dezerta".

22 afișări
Imaginea articolului Ministrul francez de Externe afirmă că s-a gândit să demisioneze din cauza situaţiei romilor

Ministrul francez de Externe afirmă că s-a gândit să demisioneze din cauza situaţiei romilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner, a declarat luni pentru RTL că s-a "gândit la demisie" în faţa "polemicii" pe tema expulzării romilor, dar a apreciat că "a pleca înseamnă a dezerta", relatează AFP.

Subliniind condiţia foarte specifică şi dificilă a romilor şi afirmând că are "inima strânsă" în urma acestui caz, ministrul a declarat: "Ce să fac pentru a remedia? Să demisionez, m-am gândit".

Ceea ce l-a făcut să se răzgândească este "eficacitatea: trebuie neapărat să ne ocupăm mai mult", a afirmat el. "Este important să continui. A pleca înseamnă a dezerta", a precizat ministrul.

"Nu sunt mulţumit de ce s-a întâmplat, mă ocup de romi de 25 de ani. Nu sunt mulţumit de această polemică, de această maioneză verbală", a adăugat el.

Fost membru al Medecins sans frontieres şi al Medecins du Monde, personalitate a acţiunii umanitare de mai multe decenii, Bernard Kouchner este simbolul deschiderii spre stânga a Guvernului francez, dorită de preşedintele Nicolas Sarkozy la începutul mandatului său în 2007.

Ministru în mai multe Guverne socialiste, el a acceptat atunci să se alăture lui Nicolas Sarkozy, un preşedinte de dreapta.

Întrebat dacă şi-a exprimat ezitarea privind demisia din Guvern în faţa lui Nicolas Sarkozy, ministrul a răspuns: "Dacă nu vorbeşti cu preşedintele, atunci cu cine vorbeşti?".

Guvernul francez a fost aspru criticat de societatea civilă, stânga şi Biserici pentru politica sa de desfiinţare a taberelor ilegale de romi şi pentru expulzările a sute de romi aflaţi în situaţie ilegală către România.

Franţa a fost de asemenea criticată de ONU, iar Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea.

"Nu numai că Bernard Kouchner nu a demisionat, dar a ţinut în faţa ambasadorilor un discurs, vineri, în care a apărat politica Guvernului şi, în particular, i-a criticat pe toţi cei care au utilizat cuvinte insuportabile, comparând repatrierile voluntare ale romilor cu deportările naziste", a reacţionat premierul Francois Fillon, câteva minute mai târziu, la postul public de radio France Inter.

În timpul conferinţei anuale a ambasadorilor Franţei, vineri, la Paris, Bernard Kouchner a susţinut clar poziţiile lui Nicolas Sarkozy pe tema securităţii şi repatrierii romilor.

După mai multe incidente amplu mediatizate, preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat, la sfârşitul lui iulie, că taberele ilegale ale romilor vor fi desfiinţate şi că unor infractori de origine străină le va fi retrasă naţionalitatea franceză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici