Ministrul rus de Externe: Armele chimice folosite în Alep şi în apropierea Damascului erau artizanale

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că Rusia deţine suficiente dovezi că armele chimice folosite în atacul din Alep, la 19 martie, şi în apropierea Damascului, la 21 august, erau artizanale, scrie cotidianul american The Washington Post, în ediţia electronică de joi.

538 afișări
Imaginea articolului Ministrul rus de Externe: Armele chimice folosite în Alep şi în apropierea Damascului erau artizanale

Serghei Lavrov (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"După atacul din Alep, când ONU, sub presiunea unor membri ai Consiliului de Securitate, nu a trimis inspectori pentru a investiga acest atac, Rusia, la solicitarea Guvernului sirian, a desfăşurat o anchetă, prezentată ulterior Consiliului de Securitate", a afirmat Lavrov într-un interviu pentru The Washington Post.

Potrivit lui, această investigaţie a arătat că gazului sarin folosit în acel incident era de tip artizanal. "De asemenea, avem dovezi că gazul folosit pe 21 august (în apropierea Damascului) era de acelaşi tip, numai că într-o concentraţie mai mare", a adăugat ministrul rus.

Lavrov a reiterat că Rusia îi consideră pe rebelii sirieni drept responsabili de atacul chimic din 21 august. El a menţionat că Moscova este "satisfăcută" că preşedintele sirian a răspuns "promt şi pozitiv" la propunerea Rusiei privind plasarea arsenalului chimic sub control internaţional.

Totuşi, diplomatul rus a subliniat că "nu poţi să impui o anumită soluţie unei părţi sau alteia", deoarece "numai sirienii înşişi pot soluţiona problemele din ţara lor şi pot să-şi hotărască soarta".

În opinia lui Lavrov, Guvernul sirian şi opoziţia ar trebui să lucreze în comun, iar dacă poporul este decis să schimbe regimul, "noi vom fi atraşi într-un război civil de lungă durată".

Şeful diplomaţiei ruse a menţionat că Rusia nu ţine neapărat la păstrarea regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

"Nu ţinem la o anumită personalitate. Vrem ca Siria să fie în continuare un drept teritoriu integru, suveran, independent şi secular, unde drepturile tuturor grupurilor, etnice sau de alt fel, sunt complet respectate. Acesta este scopul pe care sper că îl au şi Statele Unite", a adăugat el.

Referitor la evoluţia relaţiilor ruso-americane, ministrul rus de Externe a afirmat că Moscova şi Washingtonul colaborează în mai multe domenii, cum ar fi cel nuclear sau facilitarea regimului de vize.

"Noi credem că relaţiile ruso-americane sunt mai mari şi mai largi decât emoţiile şi antipatiile reciproce, inclusiv în situaţia privind fugarul Edward Snowden", a declarat Lavrov.

Lavrov şi secretarul american de Stat, John Kerry, au semnat pe 14 septembrie, la Geneva, un acord privind distrugerea arsenalului chimic sirian. Pentru punerea în aplicare a acestui angajament, Rusia, aliat fidel al Damascului, se opune oricărei referiri la o eventuală recurgere la forţă împotriva regimului sirian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici