Ministrul turc al Afacerilor Europene respinge criticile privind rolul Turciei în Europa

Ministrul turc al Afacerilor Europene, Omer Celik, a criticat dur discuţiile privind excluderea Turciei din Europa şi a subliniat rolul important al ţării sale în regiune, pe fondul unor negocieri privind aderarea la Uniunea Europeană, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

667 afișări
Imaginea articolului Ministrul turc al Afacerilor Europene respinge criticile privind rolul Turciei în Europa

Ministrul turc al Afacerilor Europene respinge criticile privind rolul Turciei în Europa (Imagine: Hepta)

Prin intermediul unor postări pe contul oficial de Twitter, Celik i-a denunţat pe cei care au cerut excluderea Turciei din Europa.

"Unele voci simpliste din Europa vorbesc despre excluderea Turciei din Europa. Cei care au astfel de abordări naive nu cunosc Turcia şi nici nu înţeleg despre ce este vorba în Europa. Ei vorbesc despre asta de zile, produc aşa-numite argumente şi analize. Construiesc teorii ca nişte turnuri de hârtie", a spus Celik.

Ministru turc a vorbit şi despre diviziunea care există în Europa, despre modul în care se defineşte acest continent şi despre pierderea reprezentată de eventuala absenţă a Turciei din Europa.

"Dacă ei sunt pur şi simplu întrebaţi ce este Europa şi unde se află, nu ar fi capabili să producă o definiţie cu care să fie de acord şi să fie credibilă. Dacă faceţi un pas mai departe şi întrebaţi ce ar fi Europa fără Turcia, nu ar putea să dea un răspuns semnificativ. Lăsând deoparte politica internaţională, doar istoria şi geopolitica anulează astfel de argumente. Există o hartă geopolitică care oferă spirit hărţii fizice. Pentru cei care pot vedea harta geopolitică, imaginea este clară. De asemenea, dacă vă uitaţi la evoluţiile globale recente, care creează tensiuni şi schimbări, veţi vedea o imagine diferită", a spus Celik.

Membrul guvernului de la Ankara a subliniat rolul central al Turciei pentru viitorul Europei.

"Pentru viitorul Europei, Turcia, ca putere europeană la care se adaugă multe alte caracteristici, se află în centru şi joacă un rol cheie", a spus Omer Celik.

Turcia a început negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2005, doar unul dintre cele 16 capitole de discuţii fiind încheiate. Oficialii Uniunii Europene şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la situaţia drepturilor omului în Turcia şi la situaţia politică, după tentativa eşuată de lovitură de stat de anul trecut.

Parlamentul European a emis o rezoluţie prin care se cere suspendarea negocierilor pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, în cazul în care Ankara va efectua o reformă constituţională.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici