Moartea jurnalistei Anna Politkovskaia are puţine şanse să fie elucidată. Comanditarul morţii este intangibil

Moartea Annei Politkovskaia are puţine şanse să fie elucidată, căci comanditarul este "una dintre persoanele cel mai intangibile" din Rusia, au apreciat, marţi, apropiaţi ai jurnalistei de opoziţie asasinate în 2006.

429 afișări
Imaginea articolului Moartea jurnalistei Anna Politkovskaia are puţine şanse să fie elucidată. Comanditarul morţii este intangibil

Anna Politkovskaia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Având în vedere obstacolele care împiedică identificarea comanditarului (morţii), acesta face parte dintre persoanele cele mai intangibile din Rusia", a declarat Dmitri Muratov, redactorul-şef al publicaţiei de opoziţie Novaia Gazeta.

"Există un tabu politic" privind elucidarea acestei crime, a adăugat Muratov în timpul unei conferinţe de presă la Moscova.

Procesul fostului ofiţer de poliţie de la Moscova Dmitri Pavliucenkov, inculpat în iulie că a organizat comiterea asasinatului pentru un comanditar necunoscut, începe miercuri în capitala rusă.

"Pavliucenkov încearcă să îşi diminueze rolul, dar el (...) cunoaşte fără îndoială comanditarul", a apreciat fiul jurnalistei, Ilia Politkovski, care, de asemenea, a participat la conferinţa de presă.

Un bărbat originar din Cecenia, Lom-Ali Gaitoukaiev, este acuzat că l-a recrutat pe Pavliucenkov, după ce el însuşi a primit ordin din partea unui comanditar necunoscut să o omoare pe jurnalistă. El se află în detenţie.

Alţi trei fraţi ceceni, Rustam, Ibraghim şi Djabrail Mahmudov, au fost acuzaţi că au participat la comiterea asasinatului. Rustam se află în detenţie, iar fraţii săi au fost achitaţi în 2009.

În 2010, Curtea Supremă din Rusia a trimis dosarul la Parchet şi ancheta a fost redeschisă cu aceiaşi participanţi.

Anna Politkovskaia, ucisă la 7 octombrie 2006 pe holul unui imobil la Moscova, a fost unul dintre puţinii jurnalişti ruşi care a denunţat abuzurile în timpul şi după războiul din Cecenia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici