Mohamed ElBaradei: Sloganurile nu sunt suficiente pentru a guverna Egiptul

Egiptenii care au votat masiv în favoarea islamiştilor la alegerile legislative vor fi obligaţi să constate, dacă aceştia din urmă vor conduce ţara, că nu se poate guverna doar cu simple sloganuri, a declarat Mohamed ElBaradei, candidat la alegerile prezidenţiale.

189 afișări
Imaginea articolului Mohamed ElBaradei: Sloganurile nu sunt suficiente pentru a guverna Egiptul

Mohamed ElBaradei: Sloganurile nu sunt suficiente pentru a guverna Egiptul (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Lăsaţi-i (pe islamişti) să guverneze şi să aibă şansa lor, oamenii vor descoperi că sloganurile nu sunt suficiente", a afirmat ElBaradei, una dintre figurile politice ale taberei liberale din Egipt, într-un interviu acordat cotidianului independent Al Shourouq, marţi.

Fostul director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), şi laureat al premiului Nobel pentru Pace în această calitate, a comentat victoria mişcărilor islamiste, în primul tur al alegerilor, în special pe cea a Fraţilor Musulmani, care anticipează o dominaţie a acestora în viitorul Parlament.

ElBaradei se declară apropiat de militanţii care au manifestat înainte de începerea alegerilor împotriva puterii militare ce conduce Egiptul de la înlăturarea lui Hosni Mubarak şi care apreciază că "revoluţia" de la începutul anului le-a fost confiscată de Fraţii Musulmani.

Confreria islamistă, fundamentaliştii salafişti şi formaţiunea Wassat (islamişti moderaţi) au obţinut în total 65 la sută din voturi la primul tur al alegerilor legislative, al căror al doilea tur are loc luni şi marţi într-o treime dintre guvernoratele din Egipt.

ElBaradei a criticat dur armata aflată la putere, subliniind "eşecul" militarilor de a administra afacerile ţării.

"Trăim în prezent într-un sistem fascist cu tribunale militare şi legea stării de urgenţă, şi dacă va mai avea loc o altă rundă a revoluţiei, aceasta va fi plină de furie şi violenţă", a declarat el.

"Situaţia merge din ce în ce mai prost după eşecul Consiliului militar de a gestiona perioada de tranziţie", a continuat ElBaradei, apreciind că tinerii egipteni, motor al mişcării de la începutul anului, "sunt complet dezamăgiţi pentru că nu s-a schimbat nimic".

"Dacă vor fi organizate alegeri într-un an sau patru, voi, tinerii, trebuie să mergeţi să guvernaţi Egiptul", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici