Moldova va achita la timp avansul pentru gazele din ianuarie către Gazprom

Republica Moldova va plăti la timp avansul pentru gazele din ianuarie către Gazprom, a declarat miercuri premierul moldovean Natalia Gavriliţa, conform Reuters.

352 afișări
Imaginea articolului Moldova va achita la timp avansul pentru gazele din ianuarie către Gazprom

Moldova va achita la timp avansul pentru gazele din ianuarie către Gazprom

Anterior, cabinetul a anunţat că Gazprom a respins cererea Moldovei de a reprograma plata gazului din ianuarie, forţând ţara să introducă starea de urgenţă în sectorul său energetic.

Moldova şi Gazprom au convenit asupra unui contract pe cinci ani care a început la 1 noiembrie şi care necesită o plată anticipată până la data de 20 a fiecărei luni.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat iniţial că ţara a fost capabilă să plătească 38 de milioane de dolari dintr-o factură de 63 de milioane de dolari, dar ulterior Gavriliţă a declarat că Moldova va apela la fondurile bugetare pentru a plăti întreaga sumă.

"Guvernul a găsit modalităţi de a plăti Gazprom un avans pentru luna ianuarie în valoare de 63 de milioane de dolari la timp", a declarat Gavriliţă după o şedinţă de guvern.

Ea a precizat că guvernul va amâna plata TVA pentru compania Moldovagaz şi va transfera către companie fonduri bugetare care au fost destinate anterior compensării populaţiei pentru tarifele ridicate.

Guvernul a anunţat că va cere joi parlamentului să declare stare de urgenţă, ceea ce îi va conferi puteri extinse pentru a gestiona sectorul energetic, cum ar fi schimbarea livrărilor de gaz de la industrie spre gospodării şi utilizarea fondurilor bugetare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că vânzările de gaze ruseşti către Moldova sunt o chestiune comercială între Gazprom şi fosta republică sovietică, dar gazul era livrat şi trebuia plătit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici