Moscova îşi alege astăzi noul primar

Moscova îşi alege duminică primarul, în cadrul unui scrutin în care opozantul rus Aleksei Navalnîi se confruntă cu favoritul susţinut de Kremlin şi înfruntă sistemul politic al lui Vladimir Putin.

200 afișări
Imaginea articolului Moscova îşi alege astăzi noul primar

Moscova îşi alege astăzi noul primar

Participarea la alegerile municipale a opozantului în vârstă de 37 de ani, critic al corupţiei şi adversar hotărât al lui Vladimir Putin, care a preluat conducerea mişcării de protest în iarna 2011-2012, schimbă datele într-un peisaj politic aseptizat şi în care opoziţia este marginalizată de zece ani.

Birourile de vot s-au deschis la ora locală 08.00 (07.00 ora României) şi se vor închide la ora 16.00 GMT (19.00 ora României). Primele rezultate oficiale vor fi anunţate la ora 18.00 GMT (21.00 ora României).

Aleksei Navalnîi le-a cerut vineri moscoviţilor să voteze pentru el ca să spargă dominaţia lui Vladimir Putin, un preşedinte "omniprezent în spaţiul politic rus", într-un interviu acordat cotidianului online gazeta.ru.

El a apreciat că rezultatul său la alegerile municipale ar trimite un semnal clar puterii şi ar stabili "dacă se pot arunca oamenii în închisoare şi continua să se fure bani".

Această campanie "ar fi putut fi cea prezidenţială", a apreciat opozantul, care şi-a declarat în trecut intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 2018.

Condamnat în iulie la cinci ani de închisoare pentru acuzaţii de fraudă pe care el le consideră fabricate, Navalnîi a fost închis, apoi eliberat în aşteptarea examinării apelului.

Opozantul, care a desfăşurat o campanie foarte activă în stradă şi pe Internet, a urcat în sondaje până la 18-20 la sută, dar rămâne cu mult în spatele primarului în exerciţiu, Serghei Sobianin (58-60 la sută).

El a mobilizat mai multe mii de voluntari şi peste 100 de milioane de ruble (2,3 milioane de euro) din donaţii.

Mai mulţi şefi de întreprinderi din sectorul Internetului şi-au manifestat public susţinerea faţă de el, iar reputatul economist Serghei Guriev, refugiat recent în Franţa, este autorul programului său economic.

Navalnîi, care afişează drept credo "să nu furi, să nu minţi", a promis în trecut să îi bage la închisoare pe Vladimir Putin şi pe apropiaţii săi, care au făcut de mai multe ori obiectul anchetelor sale anticorupţie.

"Vreau să votez pentru Navalnîi, el este onest, detestă corupţia şi ipocrizia", explică Fedor Indukaiev, un agent imobiliar.

"Pentru a trata sifilisul este nevoie de un doctor. Navalnîi va fi acest doctor" împotriva corupţiei, explică el.

Aleksandra Fomina, o pictoriţă în vârstă de 73 de ani, nu este convinsă. "Se spune că este naţionalist. Şi Hitler a început aşa, el a fost ales. El ar putea lupta împotriva hoţilor dar acest lucru nu este suficient pentru a conduce un oraş mare".

"Navalnîi îi deranjează pe unii? Dar nu pentru el votăm, ci pentru a fi auziţi, pentru ca unii ca Navalnîi să apară la următoarele alegeri şi nu numai la Moscova", a scris la rândul său pe blog istoricul Vitali Dimarski, comparându-l cu tânărul Boris Elţîn, "care a reunit în jurul lui nemulţumiţii de regim din toate taberele" înainte de a contribui la căderea regimului sovietic.

Primarul în exerciţiu Serghei Sobianin, în vârstă de 55 de ani, un administrator eficient fără charismă, a desfăşurat o campanie într-un cu totul alt stil, refuzând să participe la dezbateri, afirmând că preferă să îşi continue munca pentru oraş.

El şi-a multiplicat iniţiativele pentru a seduce moscoviţii, crearea unui sistem de închiriere la liber a bicicletelor în giganticele şantiere de renovare din centrul istoric.

Numit de Kremlin în 2010 prin decret, el a convocat alegeri anticipate pentru a-şi consolida legitimitatea în acest oraş cu 12 milioane de locuitori.

Potrivit analiştilor, aceste alegeri sunt foarte importante pentru Kremlin, participarea lui Navalnîi transformându-le într-un "referendum în privinţa lui Putin" la Moscova, capitala care a fost teatrul principalului val de contestare a regimului în vara 2011-2012.

Între 7.000 şi 8.000 de observatori sunt înregistraţi pentru a supraveghea aceste alegeri dintre care mulţi fac parte din comisiile electorale, a afirmat Grigori Melkonianţ de la organizaţia neguvernamentală Golos.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici