Moscova se teme pentru secretele sale, după extrădarea lui Viktor Bout în Statele Unite

Furia Moscovei după extrădarea presupusului traficant de arme Viktor Bout către SUA, marţi, ilustrează temerea Rusiei faţă de posibilitatea ca unele dintre secretele sale să ajungă pe mâna Washingtonului, în plină relansare a relaţiilor cu fostul inamic din timpul Războiului Rece.

282 afișări
Imaginea articolului Moscova se teme pentru secretele sale, după extrădarea lui Viktor Bout în Statele Unite

Moscova se teme pentru secretele sale, după extrădarea lui Viktor Bout în Statele Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Retorica utilizată de diplomaţia rusă este clară: Rusia nu doreşte deloc ca cel supranumit "Negustorul morţii" să fie interogat de serviciile americane.

"Nu există nicio îndoială că extrădarea ilegală a lui Viktor Bout este consecinţa presiunii politice fără precedent exercitată de Statele Unite asupra Guvernului şi justiţiei din Thailanda", a anunţat Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat.

Moscova denunţă, totodată, o hotărâre "golită de explicaţii şi de justificare raţională".

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia îl va "susţine prin toate mijloacele" pe Viktor Bout.

El este considerat de Statele Unite drept "unul dintre cei mai prolifici traficanţi de arme din lume".

În opinia analiştilor ruşi, această reacţie puternică demonstrează că Moscova se teme că secretele sale în materie de arme vor ajunge în fişetele serviciilor americane de informaţii, chiar în momentul în care Rusia şi Statele Unite fac eforturi să îşi relanseze relaţiile.

"Bout poate spune mult prea multe lucruri despre felul în care a participat la piaţa paralelă de vânzare de arme", subliniază Aleksandr Konovalov, preşedintele Institutului pentru Evaluări Strategice.

Aleksei Makarkin, din cadrul Centrului pentru Tehnologii Politice, face aceeaşi analiză. "Bout este cineva care ştie multe lucruri despre multe contracte de armament", a subliniat acest expert.

"Toţi actorii (pieţei de armament) au lucruri de ascuns. Ceea ce ştie el este foarte important pentru concurenţii (Rusiei). Ştie cine şi ce face pe piaţă, este la curent cu operaţiunile delicate", a continuat Makarkin.

În pofida faptului că Bout a fost arestat în martie 2008, la Bangkok, după ce s-a întâlnit cu agenţi americani care s-au dat drept responsabili ai gherilei columbiene FARC, Moscova continuă să susţină poziţia cetăţeanului său, care dă asigurări că activitatea sa de transport de marfă este pe deplin legală.

Foarte furioşi, oficialii ruşi de rang înalt au utilizat un ton pe care nu l-au mai folosit împotriva Washingtonului de la plecarea de la putere a fostului preşedinte republican, George W. Bush.

"Statele Unite caută să dicteze poziţia lor în arena politică mondială şi în relaţiile internaţionale. Într-un anumit fel, ei construiesc o lume unilaterală", a subliniat Leonid Sluţki, adjunctul preşedintelui Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Dumei (Camera inferioară a Parlamentului rus).

Însă, analiştii sunt de părere că "afacerea Bout" este doar o problemă "temporară" şi că Rusia va fi nevoită să treacă peste ea, alte dosare ruso-americane, ca dezarmarea nucleară sau intrarea Moscovei în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), fiind de o importanţă strategică.

"Este dur, neplăcut, dar acest lucru nu va avea consecinţe critice asupra relaţiilor" ruso-americane, apreciază Makarkin, relevând că preşedintele rus, Dmitri Medvedev, nu a pus niciodată acest dosar, în mod public, pe masa negocierilor cu Statele Unite.

Viktor Bout şi-ar fi început cariera în anii '90, profitând de depozitele de arme, lăsate pe jumătate abandonate, după destrămarea fostei Uniuni Sovietice.

Vorbind şase limbi, considerat de unii membru al fostelor servicii sovietice de informaţii militare, el a utilizat cel puţin şapte identităţi diferite. El ar fi inspirat, de asemenea, eroul din filmul Lord of War, un rol interpretat de Nicolas Cage.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici