Moscova solicită Phenianului să renunţe la lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune

Rusia a cerut luni Coreei de Nord să-şi "reconsidere decizia" de a lansa o rachetă cu rază lungă de acţiune în decembrie, îndemnând Phenianul să respecte o decizie a Consiliului de Securitate al ONU.

199 afișări
Imaginea articolului Moscova solicită Phenianului să renunţe la lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune

Moscova solicită Phenianului să renunţe la lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cerem imperios Guvernului Coreei de Nord să-şi reconsidere decizia de a lansa o rachetă utilizând tehnologia rachetelor balistice", a anunţat, într-un comunicat, Ministerul rus de Externe.

"Ne-am adresat în mai multe rânduri părţii nord-coreene spunând că este inadmisibil să ignore Rezoluţia 1874 a Consiliului de Securitate al ONU, care interzice fără echivoc Coreei de Nord să lanseze rachete", a adăugat Ministerul rus de Externe.

Astfel, Rusia "speră că, în calitate de membru al ONU, Coreea de Nord va aplica deciziile Consiliului de Securitate al ONU, obligatorii pentru toţi membrii organizaţiei", a subliniat comunicatul.

Phenianul a anunţat sâmbătă că intenţionează să lanseze pe orbită în perioada 10-22 decembrie un satelit de observare terestră, lansare pe care comunitatea internaţională o consideră drept un nou test balistic.

O lansare precedentă din aprilie s-a soldat cu eşec.

Anunţul regimului comunist, la adresa căruia au fost decise multiple sancţiuni internaţionale după ce a încercat să realizeze două teste nucleare în 2006 şi în 2009, a provocat o reacţie energică la Washington, la Tokyo şi mai ales la Seul.

Statele Unite au denunţat o "mare provocare" şi au precizat că "orice utilizare de către Coreea de Nord a tehnologiei rachetelor balistice reprezintă o încălcare directă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU".

Consiliul de Securitate al ONU, apoi Washingtonul, au lansat avertismente la adresa Coreei de Nord. 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici