Moţiune de cenzură împotriva Guvernului bulgar, după abandonarea proiectului centralei de la Belene

Opoziţia socialistă bulgară a depus vineri o moţiune de cenzură împotriva Guvernului de centru-dreapta, după decizia acestuia de a abandona un proiect bulgaro-rus de construire a unei centrale nucleare la Belene, în nordul ţării.

109 afișări
Imaginea articolului Moţiune de cenzură împotriva Guvernului bulgar, după abandonarea proiectului centralei de la Belene

Moţiune de cenzură împotriva Guvernului bulgar, după abandonarea proiectului centralei de la Belene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Moţiunea, care este de asemenea susţinută de partidul ultranaţionalist Ataka, este cea de-a patra depusă împotriva Guvernului premierului Boiko Borisov.

Aceasta are însă şanse mici să fie aprobată, Guvernul minoritar al lui Borisov dispunând de sprijinul unui număr suficient de deputaţi de dreapta pentru a fi respinsă.

Sofia a anunţat săptămâna trecută că renunţă să construiască în parteneriat cu societatea rusă Atomstroiexport o nouă centrală nucleară, cu puterea de 2.000 de megawaţi.

Borisov a justificat această decizie privind dificultatea de a găsi un alt investitor străin, după retragerea germanilor de la RWE în 2009, şi din dorinţa de a face economii.

Bulgaria depinde aproape în întregime de Rusia pentru livrările de gaze şi de petrol, iar proiectul centralei de la Belene întârzia de câţiva ani din cauza unui diferend între cele două ţări privind costul său.

Opoziţia socialistă a apreciat vineri că decizia de a abandona proiectul de la Belene este "fatală" dezvoltării sectorului energetic bulgar şi că va provoca o creştere a preţului electricităţii.

Moţiunea de cenzură urmează să fie supusă votului Parlamentului săptămâna viitoare.

Bulgaria dispune în prezent de o singură centrală nucleară, la Kozlodui, construită tot de ruşi şi dotată cu două reactoare de 1.000 de megawaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici