Muammar Kadhafi vrea să plece din Tripoli într-un loc mai sigur

Colonelul Muammar Kadhafi analizează "în mod serios" posibilitatea de a pleca din Tripoli într-o zonă mai sigură din afara capitalei, potrivit unor oficiali americani, relatează Wall Street Journal, în ediţia electronică de vineri.

311 afișări
Imaginea articolului Muammar Kadhafi vrea să plece din Tripoli într-un loc mai sigur

Muammar Kadhafi vrea să plece din Tripoli într-un loc mai sigur (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

Potrivit informaţiilor deţinute de Statele Unite, liderul libian "nu se mai simte în siguranţă" la Tripoli din cauza intensificării atacurilor NATO şi a victoriilor înregistrate de forţele rebele pe câmpul de luptă, susţine un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de securitate americane.

Pentru moment nu se ştie când va pleca liderul libian, dar mişcarea nu ar fi iminentă, a declarat oficialul american. Astfel de informaţii au apărut şi anterior, aminteşte Wall Street Journal, dar cu o intensitate mai scăzută. Agenţiile de informaţii americane nu au niciun indiciu că Kadhafi ar intenţiona să părăsească ţara, au declarat oficialii.

Totuşim, oficialii americani cred că presiunea militară exercitată asupra Tripoli în ultimele zile l-a determinat pe Kadhafi să caute un loc mai sigur, după mai mult de trei luni de atacuri ale aliaţilor. Colonelul are câteva reşedinţe şi alte clădiri în afara Tripoli, unde ar putea să se mute, a declarat un oficial american din cadrul apărării.

"Eforturile NATO de a reduce capacităţile regimului libian de a comanda şi controla forţele militare au efect", a declarat un oficial din cadrul apărării. "Devine tot mai dificil pentru el să opereze la Tripoli", a adăugat acesta.

Unii oficiali americani, deşi nerăbdători să-l vadă plecând de la putere pe Muammar Kadhafi, sunt în prezent îngrijoraţi că NATO şi vecinii africani ai Libiei nu s-au pregătit în mod adecvat pentru haosul care ar putea rezulta în aces caz, aşa cum s-a întâlmplat în Irak.

Activiştii din cadrul opoziţiei din Tripoli susţin că Muammar Kadhafi face în fiecare noapte turul spitalelor, bisericilor şi muzeelor din capitală cu un grup restrâns de însoţitori, pentru a evita încercările de asasinare ale NATO.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici