Muniţia pe bază de uraniu pe care Regatul Unit o va trimite în Ucraina. Ce este uraniul sărăcit?

  • Ministerul britanic al Apărării a confirmat luni că va furniza Ucrainei cartuşe perforatoare care conţin uraniu sărăcit.
  • Astfel de runde au fost dezvoltate de SUA în timpul Războiului Rece pentru a distruge tancurile sovietice, inclusiv aceleaşi tancuri T-72 cu care se confruntă acum Ucraina în efortul său de a trece printr-un impas în est.
1518 afișări
Imaginea articolului Muniţia pe bază de uraniu pe care Regatul Unit o va trimite în Ucraina. Ce este uraniul sărăcit?

Muniţia pe bază de uraniu pe care Regatul Unit o va trimite în Ucraina

Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de îmbogăţire a uraniului necesar pentru a crea arme nucleare. Rundele păstrează unele proprietăţi radioactive, dar nu pot genera o reacţie nucleară ca o armă nucleară, a spus expertul nuclear RAND şi cercetătorul în politici Edward Geist.
 
Asta nu i-a împiedicat pe ruşi să ofere un avertisment complet că rundele deschid uşa unei escalade ulterioare. În trecut, ei au sugerat că războiul ar putea escalada la utilizarea armelor nucleare, potrivit AP
 
Atât ministerul britanic, cât şi Casa Albă au respins acuzaţiile ruseşti. Dar muniţia prezintă riscuri chiar dacă nu este o armă nucleară.

Ce este uraniul sărăcit?

Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de creare a uraniului mai rar, îmbogăţit, folosit în combustibilul nuclear şi în arme. Deşi mult mai puţin puternic decât uraniul îmbogăţit şi incapabil de a genera o reacţie nucleară, uraniul sărăcit este extrem de dens, mai dens decât plumbul, o calitate care îl face extrem de atractiv ca proiectil.
 
Este atât de dens şi are atât de mult impuls încât continuă să treacă prin armură – şi o încălzeşte atât de mult încât ia foc”, a spus Geist.
 
Când este trasă, o muniţie cu uraniu sărăcit devine „în esenţă o săgetă de metal exotică trasă cu o viteză extraordinar de mare”, a spus analistul senior al apărării RAND, Scott Boston.

Ce a spus Rusia?

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat marţi că Moscova va „răspunde în consecinţă, având în vedere că Occidentul colectiv începe să folosească arme cu o „componentă nucleară””.
 
Britanicii „şi-au pierdut orientarea”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, avertizând că muniţiile sunt „un pas către accelerarea escaladării”.
 
Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a spus că anunţul este „un alt pas şi nu au mai rămas atât de mulţi”.
 
Casa Albă a denunţat afirmaţiile Rusiei drept dezinformare.
 
„Nu vă înşelaţi, acesta este încă un ţap ispăşitor pe care ruşii pun miza”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici