Nagasaki: Japonia comemorează 75 de ani de la al doilea atac nuclear

  • În 1945, la Nagasaki, a explodat ,, Fat Man”, a două bombă atomică care a lovit Japonia
  • Japonezii speră că niciodată nu va mai fi folosit acest tip de atac
  • Marile puteri ale lumii încă dezvoltă arme de război cu energie nucleară
1328 afișări
Imaginea articolului Nagasaki: Japonia comemorează 75 de ani de la al doilea atac nuclear

Pe 9 august, maiorul Sweeney pilota un B-29 către Kokura pentru a bombarda o importantă fabrică de armament. După 45 de minute de căutare, maiorul nu a reuşit să găsească oraşul care era acoperit de nori denşi şi fum. Noi instrucţiuni au fost date şi astfel „Bock`s Car”, bombardierul pilotat de Sweeney, a pornit spre o nouă locaţie. Ţinta: Nagasaki. 

La ora 11:02, pe 9 august 1945, „Fat Man” explodează în Nagasaki cu o putere de 10 ori mai mare decât cea din Hiroshima şi marchează cel de-al doilea atac nuclear din istorie.

27.000 de japonezi au murit instant şi alţi zeci de mii s-au stins în timp datorită arsurilor şi radiaţiilor.  Americanii pregătiseră o altă monstruozitate numită „Rufus”, o bombă nucleară cu implozie mult mai devastatoare, care trebuia să lovească Tokyo pe 19 august, însă Japonia şi-a comunicat capitularea pe 15 şi atacul a fost anulat.

Astăzi, la 75 de ani de la tragedie, Japonia speră ca întreaga lume să înţeleagă puterea de distrugere a acestor arme. Anul trecut, Papa Francisc spunea la Hiroshima că utilizarea energiei atomice pentru război este o crimă împotriva demnităţii umane, dar şi împotriva viitorului acestei „case” comune pe care o împărţim. „Cum am putea vorbi de pace, în timp ce construim arme îngrozitoare de război”, a adăugat episcopul Romei.

„Ne apropiem de sfârşitul unei ere unde suprievieţuitorii bombelor atomice încă sunt cu noi. Aceasta indică, de asemenea, că ne apropiem de o nouă eră, fără supravieţuitori ai bombei atomice”., a declarat Tomihisa Taue, primarul oraşului Nagasaki.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici