Naţionaliştii flamanzi, câştigători în alegerile legislative din Belgia, vor să formeze Guvernul

Naţionaliştii flamanzi, marii câştigători ai alegerilor legislative de duminică din Belgia cu aproximativ o treime din voturi în Flandra, vor să formeze Guvernul federal, a declarat liderul lor, Bart De Wever.

513 afișări
Imaginea articolului Naţionaliştii flamanzi, câştigători în alegerile legislative din Belgia, vor să formeze Guvernul

Naţionaliştii flamanzi, câştigători în alegerile legislative din Belgia, vor să formeze Guvernul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu vrem o criză politică de lungă durată şi, prin urmare, vrem să preluăm iniţiativa la nivel federal pentru a vedea ce putem face", a declarat De Wever în faţa susţinătorilor săi.

Obţinând aproximativ între 32 şi 34% din voturi în zona flamandă, atât în scrutinului federal, cât şi în cel regional, primarul oraşului Anvers a câştigat pariul său de a depăşi pragul simbolic de 30%, în contextul în care celelalte formaţiuni s-au aliat împotriva sa.

"Iniţial, trebuie să căutăm în Flandra partenerii necesari pentru a forma un Guvern" regional "puternic şi, în calitate de cel mai mare partid, vom stabili foarte curând contactele necesare", a spus Bart De Wever.

"Trebuie, de asemenea, să apărăm interesele Flandrei la nivel federal", a subliniat el.

Potrivit rezultatelor parţiale, socialiştii, adversari înverşunaţi ai Noii Alianţe Flamande (N-VA), rămân preferaţii francofonilor din Valonia şi Bruxelles.

Liderul PS francofon, Paul Magnette, a sugerat că o reînnoire a actualei coaliţii de dreapta, stânga şi centru în jurul premierului Elio Di Rupo, fără participarea N-VA, rămâne posibilă.

Clasaţi pe locul al doilea în Flandra, creştin-democraţii CD&V au felicitat N-VA, "marele câştigător" al alegerilor şi au anunţat că îl vor lăsa pe Bart De Wever "să preia iniţiativa", ei urmând să răspundă "tuturor invitaţiilor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici