Naţiunile Unite pregătesc o misiune de pace de 11.200 de militari în Mali

Naţiunile Unite pregătesc o misiune de menţinere a păcii în Mali de 11.200 de militari, dar care va avea nevoie de o "forţă paralelă" antiteroristă, conform unui raport al secretarului general Ban Ki-moon.

395 afișări
Imaginea articolului Naţiunile Unite pregătesc o misiune de pace de 11.200 de militari în Mali

Naţiunile Unite pregătesc o misiune de pace de 11.200 de militari în Mali

"Dată fiind natura ameninţării de pe teren, este nevoie de o forţă paralelă care să opereze în Mali alături de efectivele misiunii ONU pentru operaţiuni majore de combatere a terorismului", subliniază raportul.

Necesitatea unei "forţe paralele", neprecizate, pare să arate că ONU susţine menţinerea unei prezenţe militare franceze în sprijinul "misiunii de stabilizare" a ONU. Implicarea forţei paralele în sprijinul Căştilor albastre "va fi necesară pentru o anumită perioadă".

Textul nu face referire explicit la trupele franceze şi prezintă acest dispozitiv ca unul dintre "două opţiuni posibile luate în considerare de Consiliul de Securitate".

Cealaltă opţiune consistă în "susţinerea misiunii politice" a ONU în Mali, permiţând în acelaşi timp forţei panafricane, Misma, să asigure securitatea. Misma va fi asistată de "eforturile militare bilaterale, în susţinerea forţelor maliene". Aceasta va avea astfel un rol "ofensiv şi de stabilizare centrat asupra grupurilor extremiste armate".

În cadrul opţiunii Căştilor albastre, "majoritatea" trupelor care compun Misma "vor fi transferate în cadrul unei misiuni de stabilizare a ONU" care va include de asemenea şi 1.440 de poliţişti. Aceasta va fi implementată "mai ales în nord, având ca bază logistică probabilă Gao sau Sevare".

Căştile albastre ale ONU vor fi suficiente să securizeze doar "zonele populate considerate ca prezentând cel mai mare risc", precizează raportul, care a fost trimis celor 15 state membre ale Consiliului.

Înainte de a trimite Căştile albastre, subliniază textul, va fi necesar ca "condiţiile politice şi de securitate necesare să fie îndeplinite" şi va reveni secretariatului general al ONU să facă această apreciere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici