NATO denunţă suplimentarea efectivelor militare ruse la frontiera Ucrainei

Alianţa Nord-Atlantică denunţă suplimentarea efectivelor militare ruse la frontiera cu Ucraina, considerând că acesta este "un pas înapoi în efortul pentru detensionarea situaţiei".

601 afișări
Imaginea articolului NATO denunţă suplimentarea efectivelor militare ruse la frontiera Ucrainei

NATO denunţă suplimentarea efectivelor militare ruse la frontiera Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Începând de la jumătatea lunii iunie, avem dovezi privind sosirea progresivă a mii de militari ruşi în apropierea frontierei Ucrainei", declară un oficial NATO, citat de AFP.

"În momentul de faţă, există între 10.000 şi 12.000 de militari ruşi în această zonă", comparativ cu circa 40.000 în luna mai, precizează oficialul citat.

"Numărul efectivelor ruse scăzuse la circa 1.000 la jumătatea lunii iunie, dar, între timp, ruşii au consolidat din nou prezenţa de-a lungul frontierei. Acesta nu este un pas în direcţia cea bună. Este un pas înapoi în efortul pentru detensionarea situaţiei", adaugă oficialul NATO.

"Alianţa Nord-Atlantică cere din nou Rusiei să retragă trupele de la frontiera ucraineană, să înceteze susţinerea separatiştilor proruşi, să nu mai permită intrarea în Ucraina a combatanţilor, a fondurilor şi armelor, să înceteze toate activităţile destabilizatoare", subliniază NATO.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a afirmat luni că ofiţeri militari ruşi luptă în estul Ucrainei alături de insurgenţii separatişti, rebelii utilizând şi un nou sistem rus de rachete. În plus, Preşedinţia Ucrainei susţine că obuzele cu care a fost doborât un avion de transport al armatei ucrainene au fost trase cel mai probabil de pe teritoriul Rusiei.

Serviciile de securitate ucrainene au reuşit să elibereze duminică, în urma unor lupte intense, aeroportul din Lugansk, unul dintre oraşele importante din estul ţării aflate sub controlul separatiştilor proruşi.

Moscova a avertizat că analizează posibilitatea unor "atacuri punctuale" pe teritoriul ucrainean, după ce un obuz lansat de armata ucraineană a provocat moartea unei persoane pe teritoriul Rusiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici