NATO discută despre Siria şi Afganistan în prezenţa lui John Kerry

Noul secretar de Stat american John Kerry participă, marţi, la Bruxelles la prima sa reuniune cu miniştrii de Externe din cadrul ţărilor membre NATO, în cursul căreia Alianţa ar urma să îşi reafirme "vigilenţa" faţă de situaţia din Siria şi să discute despre viitorul Afganistanului.

183 afișări
Imaginea articolului NATO discută despre Siria şi Afganistan în prezenţa lui John Kerry

NATO discută despre Siria şi Afganistan în prezenţa lui John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ajuns cu câteva minute întârziere faţă de orarul stabilit la sediul Alianţei Nord-Atlantice, de la periferia Bruxelles-ului, Kerry nu a făcut nicio declaraţie de presă.

Această reuniune "constituie o şansă pentru continuare dialogului transatlantic privind un evantai vast de subiecte cărora NATO trebuie să le facă faţă până în 2014 şi dincolo de această dată: tulburările care continuă în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord, Afganistan, precum şi tensiunile din Peninsula Coreeană", a declarat secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen.

Rasmussen urmează să se întâlnească în cursul zilei cu preşedintele afgan Hamid Karzai, invitat de John Kerry să participe miercuri, tot la Bruxelles, la o reuniune trilaterală Statele Unite - Afganistan - Pakistan cu liderul armatei pakistaneze Ashfaq Kayani.

În schimb, nu este prevăzută participarea lui Karzai la dezbaterile miniştrilor de Externe ai NATO, care vor analiza mai întâi în 28, apoi cu Rusia şi ulterior cu ţările participante la misiunea ISAF, situaţia din Afganistan, în timp ce esenţialul trupelor străine urmează să părăsească ţara la sfârşitul lui 2014.

"Mă aştept să aprobăm eforturile ce trebuie făcute pentru punerea în aplicare a unei finanţări corespunzătoare pentru forţele afgane după 2014", a explicat Rasmussen, chiar dacă este încă prea devreme pentru aliaţi să anunţe numărul militarilor care vor rămâne staţionaţi pentru a ajuta forţele afgane după retragerea trupelor combatante. Această problemă rămâne dependentă de un acord, încă în negociere, între Kabul şi aliaţi privind imunitatea militarilor străini.

În privinţa Siriei, reiterând că nu are intenţia să intervină direct, Allianţa nu poate constata decât că "situaţia se înrăutăţeşte", a subliniat Ramussen. "Nu putem ignora riscul unei inflamări regionale, cu posibile implicaţii pentru securitatea aliaţilor", a adăugat şeful NATO.

"NATO a sprijinit Turcia (singurul membru NATO vecin cu Siria, n.red.) prin mobilizarea rapidă a unor rachete Patriot, dar trebuie să rămânem vigilenţi", a subliniat Rasmussen.

Aliaţii vor discuta şi despre "provocările şi ameninţările" Coreei de Nord, care constituie o "provocare gravă pentru stabilitatea şi securitatea regională şi internaţională", potrivit lui Rasmussen. "Comunitatea internaţională trebuie să trimită un mesaj puternic şi unit", a insistat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici