NATO invită Rusia să participe la proiectul scutului antirachetă

Rusia ar trebui să se alăture occidentalilor şi să joace un rol-cheie în "construirea şi operarea" unui scut antirachetă comun, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de cotidianul britanic The Independent, în ediţia electronică de luni.

23 afișări
Imaginea articolului NATO invită Rusia să participe la proiectul scutului antirachetă

NATO invită Rusia să participe la proiectul scutului antirachetă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anders Fogh Rasmussen a cerut ca Rusia "să devină parte din familie", într-o declaraţie făcută înaintea unei conferinţe a NATO, care va fi organizată în această săptămână, dacă traficul aerian perturbat din cauza norului de cenuşă vulcanică provenit din Islanda va permite acest lucru. Reuniunea va trasa viitorul Alianţei, într-o lume marcată de ameninţări diferite de cele din timpul Războiului Rece.

După semnarea tratatului ruso-american de dezarmare nucleară START, discuţii confidenţiale au fost iniţiate între Moscova şi Washington privind un nou concept al scutului antirachetă, a confirmat purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai.

Potrivit lui Rasmussen, NATO este pregătită să depună eforturi pentru a reduce îngrijorarea Rusiei în legătură cu scutul antirachetă. "Avem nevoie de un sistem de apărare antirachetă care include nu doar ţările NATO, ci şi Rusia. Un singur scut de securitate, pe care să îl construim împreună (...) şi pe care să îl operăm împreună. Un scut de securitate care să ne protejeze pe toţi", a declarat el.

Noul concept strategic al NATO este realizat de fostul secretar de Stat american Madeleine Albright şi Grupul de Experţi al organizaţiei. Discuţii iniţiale vor începe în capitala estonă Tallinn în această săptămână, dacă traficul aerian va permite acest lucru. Forma finală a strategiei va avea nevoie de acordul tuturor statelor membre, în cadrul unei alte reuniuni, în noiembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici