Nava americană Cape Ray a plecat către Italia pentru a distruge armament chimic sirian

Nava americană MV Cape Ray a plecat miercuri dimineaţa din portul spaniol Rota către Gioia Tauro (Italia), de unde va îmbarca arme şi produse chimice siriene pe care urmează să le distrugă în mare, a anunţat Pentagonul.

119 afișări
Imaginea articolului Nava americană Cape Ray a plecat către Italia pentru a distruge armament chimic sirian

Nava americană Cape Ray a plecat către Italia pentru a distruge armament chimic sirian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Drumul către Italia va dura câteva zile", a declarat, fără să facă alte precizări, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, citat într-un comunicat.

După ce armele şi produsele chimice vor fi încărcate la bordul cargoului de marfă, Cape Ray se va înrepta către "apele internaţionale pentru a începe neutralizarea agenţilor chimici", a adăugat el.

Siria a evacuat în total 1.300 de tone de agenţi chimici. Numai elementele cele mai periculoase, considerate "prioritatea numărul unu", care intră în compoziţia gazelor muştar şi sarin, vor fi distruse la bordul navei americane. Ele însumează aproximativ 700 de tone, potrivit subsecretarului american al Apărării, Franck Kendall.

Operaţiunile de neutralizare urmează să durece "între 45 şi 90 de zile", a anunţat Pentagonul la începutul anului. Potrivit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), aceste operaţiuni vor dura mai puţin de "60 de zile".

Neutralizarea agenţilor chimici în mare va fi o premieră, însă tehnologia este testată de mai mult timp, potrivit lui Adam Baker, un chimist de la Centrul american pentru eliminarea armelor chimice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici