Nava Maersk Tigris, capturată săptămâna trecută de Iran, a fost eliberată. MAE confirmă şi anunţă că marinarii români activează în condiţii normale

Nava Maersk Tigris, capturată săptămâna trecută de Iran şi deţinută într-un port din sudul ţării, a fost eliberată joi, a anunţat o sursă din cadrul Organizaţiei iraniene pentru porturi şi transport maritim, citată de agenţia oficială iraniană IRNA, în pagina electronică. Ministerul român al Afacerilor Externe a confirmat eliberarea şi a anunţat că marinarii români activează în condiţii normale.

372 afișări
Imaginea articolului Nava Maersk Tigris, capturată săptămâna trecută de Iran, a fost eliberată. MAE confirmă şi anunţă că marinarii români activează în condiţii normale

Nava Maersk Tigris, capturată săptămâna trecută de Iran, a fost eliberată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 15:51 - MAE: Nava Maersk Tigris a fost deblocată de iranieri. Marinarii români activează în condiţii normale

MAE a informat joi că, în urma obţinerii unor date actualizate, nava Maersk Tigris, la bordul căreia se află şi patru marinari români, a fost deblocată de autorităţile iraniene, aceştia desfăşurându-şi activitatea în condiţii normale la bord.

"Nava a ridicat ancora astăzi şi îşi continuă traseul (...) Dacă va fi necesar, MAE va relua monitorizarea situaţiei cetăţenilor români aflaţi la bordul navei Maersk Tigris şi le va acorda asistenţa consulară specifică", precizează MAE.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului bulgar de Externe, Betina Zhoteva, a declarat joi că nu poate să confirme eliberarea echipajului navei Maersk Tigris, din care fac parte şi patru români, anunţată miercuri de către Teheran, relatează site-ul Novinite.com.

Potrivit autorităţilor iraniene, cargobotul a primit permisiunea de a părăsi portul în care era reţinut, după ce compania daneză Maersk, care opera nava sub pavilionul Insulelor Marshall, a promis că va respecta decizia justiţiei iraniene.

"După ce a obţinut autorizaţia judiciară, nava a fost eliberată astăzi (joi-n.r.), 7 mai", a informat Organizaţia iraniană pentru porturi şi transport maritim, într-un comunicat.

Nava fusese capturată în baza unui ordin emis de o instanţă iraniană potrivit căruia Maersk trebuia să achite daune în valoare de 3,6 milioane de dolari firmei iraniene Pars Oil Products Talayieh, din cauza unei încărcături care nu a fost livrată.

Autorităţile iraniene, care au subliniat că nu există motive de natură politică sau militară pentru reţinerea cargobotului, anunţaseră că nava va fi eliberată după plata sumei.

Incidentul a provocat îngrijorare pentru securitatea transporturilor maritime prin Strâmtoarea Hormuz şi a determinat Statele Unite să trimită nave pentru a monitoriza situaţia.

Într-un semn al reducerii tensiunilor, Pentagonul a anunţat miercuri că Forţele navale ale SUA au anulat misiunea de însoţire a navelor comerciale americane care trec prin Strâmtoarea Hormuz. Navele de război americane vor rămâne însă în zonă pentru "operaţiuni de securitate maritimă de rutină", a declarat colonelul Steven Warren.

Cargobotul Maersk Tigris, care efectua o cursă pentru compania daneză Maersk Line şi naviga sub pavilionul Insulelor Marshall, a fost interceptat de forţele navale iraniene în timp ce tranzita Strâmtoarea Hormuz pe 28 aprilie.

Un purtător de cuvânt al Organizaţiei iraniene pentru porturi şi transport maritim a declarat că reţinerea navei Maersk Tigris s-a bazat pe o decizie judecătorească emisă la 16 martie 2015, după ce un reclamant a dat în judecată Maersk Line, compania daneză care operează nava, din cauza unor datorii restante.

Marziyeh Afkham, purtătoarea de cuvânt a Ministerului iranian al Afacerilor Externe, a declarat miercuri că echipajul navei Maersk Tigris a fost eliberat. Echipajul navei este format din 24 de membri - patru români, un bulgar, un rus, 13 cetăţeni din Myanmar, un ucrainean, un britanic, un polonez şi doi cetăţeni din Sri Lanka.

Grupul danez a cerut în mod repetat eliberarea echipajului, precizând că "nu este salariat al Maersk Line şi nava nu mai aparţine Maersk Line". Transportatorul a afirmat că nava este exploatată de Rickmers Shipmanagement şi efectua o cursă pentru Maersk Line.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici