NEGOCIERI între cele două Corei săptămâna viitoare în satul de frontieră Panmunjom

Coreea de Nord a propus o dată şi un loc în vederea unor negocieri pregătitoare cu Coreea de Sud, săptămâna viitoare, iar Seulul le-a acceptat, anunţă presa locală vineri, relatează DPA în pagina electronică.

3211 afișări
Imaginea articolului NEGOCIERI între cele două Corei săptămâna viitoare în satul de frontieră Panmunjom

NEGOCIERI între cele două Corei săptămâna viitoare în satul de frontieră Panmunjom (Imagine: csmonitor.com/ AFP)

Comisia nord-coreeană însărcinată cu relaţiile cu Sudul a trimis un mesaj contrapărţii sale de la Seul, potrivit presei de stat de la Phenian.

Mesajul propune un "contact la nivel de lucru în vederea unor negocieri între autorităţile din nordul şi sudul Coreei, la Casa Thongil, în partea de nord a (satului de frontieră) Panmunjom, pe 26 noiembrie", a precizat agenţia oficială nord-coreeană de ştiri KCNA.

"Este o uşurare că Nordul a acceptat oferta de dialog din partea Seulului", a declarat un oficial de la Ministerul sud-coreean al Unificării, citat de agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap.

Această propunere de negociere intervine la trei luni după ce cele două părţi - care se află în continuare în război după conflictul din 1950-1953 care s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace - au convenit să-şi reducă tensiunile.

Explozia unei mine care a mutilat doi militari sud-coreeni în apropiere de frontieră, în august, a amplificat tensiunile şi neîncrederea între cele două ţări surori şi inamice.

Ulterior, cele două părţi au organizat două rânduri de reuniuni ale unor familii despărţite din anii '50, de la Războiul Coreei.

Seulul consideră Phenianul o ameninţare la adresa securităţii ţării, din cauza programului de înarmare nucleară şi unei serii de teste de rachete cu rază lungă de acţiune. La rândul său, regimul de la Phenian denunţă Seulul drept un aliat al Statelor Unite, pe care le consideră cel mai important inamic al său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici