Netanyahu a criticat concesiile făcute Iranului cu privire la programul său nuclear

Premierul israelian, Banjamin Netanyahu, a criticat marţi poziţia adoptată de grupul "5+1" (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) în timpul unei reuniuni de la Bagdad unde s-au discutat modalităţile de ieşire din criza programului nuclear al Iranului.

224 afișări
Imaginea articolului Netanyahu a criticat concesiile făcute Iranului cu privire la programul său nuclear

Benjamin Netanyahu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Şi-au diminuat exigenţele în raport cu precedenta reuniune. După ce anterior, ei cereau oprirea îmbogăţirii cu 3,5 la sută a uraniului, uite ce se întâmplă acum (...) ei nu cer nici măcar ca Iranul să oprească orice fel de îmbogăţire", a declarat Netanyahu în timpul unui discurs ţinut la universitatea din Tel-Aviv.

Grupul "5+1" a cerut în urmă cu o săptămână, la Bagdad, ca Iranul să nu mai îmbogăţească uraniul peste cinci la sută şi să transfere, în afara ţării, stocul său actual de aproximativ 100 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 20 la sută.

Această măsură este ceea ce Teheranul trebuie să facă în special pentru a dispersa îndoielile privind programul său nuclear, condamnat prin şase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, dintre care patru sunt însoţite şi de sancţiuni.

Netanyahu a reiterat cele trei condiţii care, potrivit lui, ar permite Iranului să arate că şi-a încetat programul său nuclear militar. "Iranul trebuie să înceteze toate activităţile de îmbogăţire a materialelor fisionabile, să transfere (în străinătate) toate materialele pe care le-a îmbogăţit până acum şi să dezafecteze centrala subterană din Qom. Doar un angajament explicit al Iranului în a respecta şi aplica aceste exigenţe, precum şi o verificare că acest angajament este respectat, ar putea opri programul nuclear iranian", a declarat premierul.

Aceste trei cerinţe ar trebui să constituie "obiectivul negocierilor" în condiţiile în care iranienii "ar continua fără probleme să îmbogăţească ajungând chiar la nivelul de 20 la sută".

Îmbogăţirea uraniului este motivul îngrijorărilor comunităţii internaţionale. Îmbogăţit până la cinci la sută, uraniul poate fi folosit drept combustibil pentru centrale nucleare. La nivelul de 20 la sută, poate alimenta reactoare. Dacă însă depăşeşte 90 la sută, acesta poate folosi la fabricarea armei atomice.

Principalii lideri israelieni, începând cu Netanyahu, au ameninţat de mai multe ori cu o operaţiune militară dirijată împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, exprimându-şi astfel îndoielile privind eficacitatea sancţiunilor aplicate Teheranului.

Iranul continuă să afirme caracterul pur civil pe care îl are programul său nuclear.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici