Netanyahu nuanţează afirmaţia privind un stat palestinian, acceptând ideea "în alte circumstanţe"

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, vrea "o soluţie axată pe coexistenţa a două state" în conflictul israelo-palestinian, însă "în alte circumstanţe", potrivit unui interviu acordat NBC după ce a afirmat în campania electorală că se va opune creării unui stat palestinian.

272 afișări
Imaginea articolului Netanyahu nuanţează afirmaţia privind un stat palestinian, acceptând ideea "în alte circumstanţe"

Benjamin Netanyahu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu vreau o soluţie axată pe un singur stat (cel israelian - n.red.). Vreau o soluţie viabilă, politică, axată pe coexistenţa a două state", a spus Netanyahu.

"Însă, pentru a se ajunge la această situaţie, circumstanţele trebuie să se schimbe", a adăugat Netanyahu, al cărui partid - Likud - s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar israelian şi va forma guvernul. Referindu-se la necesitatea modificării circumstanţelor, Netanyahu l-a acuzat pe preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, că refuză recunoaşterea Israelului şi s-a asociat cu mişcarea islamistă Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza.

Benjamin Netanyahu a promis luni, în ultima zi de campanie electorală, că, dacă va reuşi să se menţină în funcţie, palestinienii nu vor putea crea un stat. "O retragere israeliană din teritorii... nu ar facilita crearea unui stat palestinian, ci ar face loc extremiştilor din grupul Stat Islamic", avertiza Netanyahu, potrivit cotidianului Maariv. Tot luni, Netanyahu a anunţat că a aprobat extinderea unei colonii situate în apropiere de Ierusalim, într-o zonă disputată cu palestinienii. Netanyahu a prezentat harta noii colonii - Har Homa -, unde ar urma să fie construite 6.000 de locuinţe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici