Newsweek: Rusia plănuieşte să invadeze sau să destabilizeze Ţările Baltice

Kremlinul elaborează o serie de planuri pentru a-şi exercita influenţa în Estonia, Letonia şi Lituania în următorii ani, a relevat o investigaţie. Documentele scurse de la administraţia preşedintelui rus Vladimir Putin au fost obţinute de agenţia de ştiri suedeză Expressen, Yahoo News şi alţii.

11602 afișări
Imaginea articolului Newsweek: Rusia plănuieşte să invadeze sau să destabilizeze Ţările Baltice

AP/ Travel Europe: Must sees

Dincolo de toate scenariile SF din jocurile video (Battlefield, Call of Duty Modern Warfare), înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Putin şi conflictul hibrid cu NATO, statele baltice au avertizat cu ani de zile în urmă că Rusia se pregăteşte să declanşeze un război la scară largă. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit în ianuarie Polonia şi cele trei naţiuni, care sunt membre ale UE ca „reprezentanţii înclinaţi spre extremism” ai Europei.

Direcţia pentru Cooperare Transfrontalieră a Administraţiei Prezidenţiale Ruse a redactat anterior un alt document care a dezvăluit că Kremlinul plănuia încorporarea Belarusului într-un „stat al Uniunii” cu Rusia până în 2030.

Potrivit Yahoo News, aproximativ 300.000 de etnici ruşi trăiesc în Estonia, reprezentând aproximativ 24% din populaţie. În Letonia trăiesc aproximativ 471.000 de etnici ruşi, aproximativ 25% din populaţia sa, iar Lituania găzduieşte aproximativ 140.000, reprezentând 5% din populaţia sa.

Însă alipirea zonelor populate de minorităţi ruse cu Federaţia Rusă nu este decât un pretext, susţine Newsweek.

În realitate, Putin îşi doreşte reducerea prezenţei alianţei militare NATO în fostele ţări sovietice, concomitent cu întărirea influenţei şi culturii ruse, potrivit anchetei efectuate de Expressen, Kiev Independent, Süddeutsche Zeitung , Yahoo News, radiodifuzorul lituanian LRT şi alţii.

Documentele afirmă că Rusia intenţiona să creeze asociaţii şi organizaţii care să promoveze pe ascuns naraţiunile pro-ruse şi să răspândească cultura rusă.

Propaganda ar trebui să pretindă  că vorbitorii de limbă rusă sunt discriminaţi, iar demolarea sau mutarea monumentelor din perioada sovietică al celui de-al Doilea Război Mondial ar trebui împiedicată.

„Colaboraţi cu oamenii de afaceri estonieni pentru a explica disponibilitatea Federaţiei Ruse de a le deschide piaţa rusă, cu condiţia ca Tallinn să-şi schimbe politica externă pentru a fi mai pro-Moscova”, se arată în comunicat.

Potrivit Expressen, un document de strategie sugerează că Rusia intenţionează să folosească dependenţa statelor baltice de reţeaua sa de electricitate ca pârghie, subliniind riscul ca Estonia, Letonia şi Lituania să fie deconectate de la reţeaua de electricitate a Rusiei.

Statele baltice fac parte din BRELL, o reţea de energie electrică controlată de Moscova. Cu toate acestea, ţările se pregătesc să-şi sincronizeze sistemul de alimentare electrică cu Europa continentală la începutul anului 2026.

Un document despre Lituania afirmă că Rusia va crea „condiţii în care conducerea lituaniană va fi forţată să recunoască potenţialele daune aduse securităţii sale naţionale de pe urma creşterii prezenţei militare ale alianţei nord-atlantice în regiune”.

Lituania nu ar trebui lăsată să primească sisteme de apărare aeriană de la NATO. 

Despre Letonia menţionează „ilimitarea NATO” şi crearea unei şcoli la o instituţie rusă îin capitală, Riga, „care va deveni un centru de consolidare a poziţiei limbii, literaturii şi culturii ruse” până în 2025.

Până în 2030, limba rusă ar trebui să fie consolidată ca limbă de stat, mai scrie în documente. 

Yahoo News notează că atât Estonia, cât şi Letonia au adoptat recent reforme lingvistice care vor duce în cele din urmă la interzicerea predării limbii ruse în grădiniţe şi şcoli.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici