Nicolas Sarkozy denunţă atacurile împotriva creştinilor din Orientul Mijlociu

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a declarat vineri că nu va admite "ceea ce seamănă din ce în ce mai mult cu un plan de epurare religioasă" în Orientul Mijlociu, referindu-se la violenţele împotriva creştinilor.

19 afișări
Imaginea articolului Nicolas Sarkozy denunţă atacurile împotriva creştinilor din Orientul Mijlociu

Nicolas Sarkozy denunţă atacurile împotriva creştinilor din Orientul Mijlociu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu putem admite şi facilita ceea ce seamănă din ce în ce mai mult cu un plan de epurare religioasă în Orientul Mijlociu", afirmă preşedintele Franţei.

Nicolas Sarkozy a făcut aceste declaraţii în cursul unei reuniuni cu reprezentanţii comunităţilor religioase din Franţa, la care a participat în premieră şi reprezentantul copţilor, părintele Girguis Lucas.

La reuniune au fost prezenţi şi ministrul de Interne, Brice Hortefeux, şi cel de Externe, Michèle Alliot-Marie.

"Atacurile care au vizat, în urmă cu câteva zile, bisericile copte din Franţa sunt inadmisibile şi am cerut Guvernului să le trateze cu multă seriozitate", adaugă Sarkozy.

Preşedintele Franţei a reacţionat la atacurile care au vizat în ultimele două luni bisericile din Bagdad (Irak) şi Alexandria (Egipt), evocând şi cazul creştinei pakistaneze Asia Bibi, condamnată la moare pentru blasfemie.

"Comunitatea musulmană din Franţa este îngrozită de aceste crime comise în numele islamului", subliniază Sarkozy, elogiindu-l pe rectorul Marii Moschei din Paris, Dalil Boubakeur, şi pe preşedintele Consiliului francez al cultului musulman, Mohamed Moussaoui, care au condamnat atentatele.

"Islamul nu are nimic de-a face cu faţa hidoasă a acestor nebuni care omoară creştini, evrei, şiiţi şi sunniţi. Terorismul fundamentalist omoară şi musulmani", insistă Sarkozy.

Preşedintele a reamintit şi principiile laicităţii în Franţa, subliniind că trebuie respectat "dreptul de a crede sau a nu crede, de a practica religia dorită, a strămoşilor sau dreptul de convertire".

"Franţa nu poate accepta ca o religie să intre neautorizat în spaţiul public, dar acest lucru presupune ca statul să îşi menţină promisiunile de a permite tuturor să se poată ruga în locaşuri de cult", subliniază Sarkozy.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici