Nicolas Sarkozy vrea să schimbe numele UMP în "Republicanii"

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy ar fi decis să schimbe numele partidului său de dreapta din UMP (Uniunea pentru o Mişcare Populară) în "Republicanii", relatează Liberation, în ediţia electronică.

61 afișări
Imaginea articolului Nicolas Sarkozy vrea să schimbe numele UMP în "Republicanii"

Nicolas Sarkozy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sarkozy a căutat împreună cu consilierii săi un nou nume pentru UMP şi s-a gândit iniţial la "Adunarea", care ar fi exprimat întocmai dorinţa sa de a depăşi clivajele. Dar s-a dovedit în scurt timp că această simbolistică ar prezenta unele dezavantaje. Mai întâi, ar lăsa impresia că aleargă în spatele unei alte "adunări" dedicate lui Marine Le Pen. În al doilea rând, acesta ar fi iritat taberele de centru din cadrul UMP, pentru care cuvântul aminteşte prea mult de RPR al lui Jacques Chirac, eternul rival al UDF la sfârşitul secolului trecut.

În plus, într-un partid cu numele "Republicanii" s-ar regăsi toate curentele. Dar nu toţi o consideră o soluţie ideală, unii afirmând că Sarkozy are model partidul lui Reagan şi Bush.

Anturajul lui Sarkozy susţine însă că "nimic nu este deja stabilit în acest stadiu" şi că problema nu este o prioritate pentru moment.

Partidul de dreapta încearcă să se relanseze cu ocazia unui congres fondator prevăzut pentru 30 mai. "Va fi o formaţiune mult mai cuprinzătoare, mai coezivă, mai dinamică, deschisă faţă de toţi cei care vor să pregătească alternanţa şi mai ales pentru centru", a declarat Sarkozy pentru Le Figaro la începutul lui martie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici