Nobelul pentru Pace va fi sărbătorit după încheierea misiunii în Siria

Premiul Nobel pentru Pace decernat vineri Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice va fi sărbătorit după ce misiunea în domeniul dezarmării în curs în Siria se va încheia cu succes, a declarat vineri un reprezentant OIAC în această ţară aflată în conflict.

115 afișări
Imaginea articolului Nobelul pentru Pace va fi sărbătorit după încheierea misiunii în Siria

Nobelul pentru Pace va fi sărbătorit după încheierea misiunii în Siria, afirmă un oficial OIAC (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom sărbători Nobelul pentru pace după ce misiunea noastră în Siria se va încheia cu succes", a scris Jerry Smith, şeful operaţiunilor pe teren al misiunii din Siria, într-un e-mail obţinut de AFP.

O echipă OIAC-ONU, care acţionează în Siria de la 1 octombrie, a efectuat o nouă misiune pe teren vineri, fără ca locul să fie precizat.

Inspectorii au început deja să supervizeze distrugerea, de către autorităţile siriene, a anumitor tipuri de muniţie şi a unor instalaţii de producere de armament chimic, care urmează să fie neutralizate toate până la 1 noiembrie.

Echipa a fost suplimentată şi numără aproximativ 60 de persoane, potrivit ONU. Aproximativ 20 de amplasamente urmează să fie inspectate în săptămânile următoare, dintre care unele situate în "zone periculoase".

Această misiune are loc în urma unui atac chimic soldat cu aproximativ 1.500 de morţi, pe 21 august, lângă Damasc, potrivit Statelor Unite, care acuză regimul lui Bashar al-Assad.

Autorităţile siriene au dezminţit însă, dând vina pe rebeli, dar şi-au exprimat acordul, până la urmă, ca arsenalul lor chimic să fie distrus, în urma unei propuneri din partea aliatului lor rus, ceea ce a îndepărtat ameninţarea cu represalii militare americane, care păreau iminente la sfârşitul lui august.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici